Nu slår AI igenom i barn- och ungdomsböcker

"Vi behöver kanske som samhälle bli bättre på att känna igen AI-bilder", säger Amanda Idberg. Pressbild: Sara Mac Key.

Allt fler böcker gjorda med hjälp av AI syns bland barn- och ungdomsböckerna. Det visar Svenska barnboksinstitutets bokprovning. – AI har brejkat 2024, där ser vi stor skillnad, säger projektledaren Amanda Idberg.

Minst ett 20-tal böcker under utgivningen 2024 är uppenbart gjorda av eller med hjälp av AI. I vissa fall är det tydligt utskrivet, i något fall till och med ett medvetet experiment. I andra fall är det “i hög grad misstänkt AI”.

– Just nu är AI så dåligt som det kan bli. Det vi ser just nu är ett slags experimentell pionjärverksamhet, det kommer bara att bli bättre, troligtvis.

Samtidigt är AI numera inbyggt i olika bildbehandlingsprogram – om man använder Photoshop eller Illustrator, är det AI eller inte? Definitionen av AI blir alltmer suddig, tycker Amanda Idberg. Men en mänsklig hand höjer fortfarande kvaliteten.

Boktugg Medium - välj din egen prenumerationsavgift från 200 kr per år!
99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att prenumerera.


Fingrar

Det är i bilderna som AI-användningen syns tydligast. Ofta handlar det om fotorealistiska illustrationer där exempelvis händer kan ha fått fler fingrar.

Barnboksinstitutet ringar också in en särskild AI-estetik: storögda barn med perfekt lockigt hår och ljus hy. Hur stor är då risken för att AI sänker kvaliteten på barnböcker generellt?

– Jag skulle inte säga att kvaliteten har sänkts i hela utgivningen, absolut inte, men där vi ser att AI använts finns det saker som man kan undra om en illustratör skulle ha släppt igenom.

Förutom ökad användning av AI noterar Barnboksinstitutet att de lättlästa ungdomsromanerna ofta skildrar killar på landsbygden och handlar om epatraktorer, hämnd, mord, gäng och krig.

– Det säger lite om vem den förväntade läsaren är för de här böckerna. De traditionella ungdomsromanerna däremot handlar om flickor i storstäder där man utforskar identitet och relationer – jag hoppas att det här en tillfällighet, att det inte cementeras.

Livsstil

Svenska elevers läsförmåga har försämrats. Barnboksinstitutet gör bland annat just därför en genomlysning av hur läsning skildras i barn- och ungdomsböckerna. Vanligast är att böcker och läsning förknippas med magi, skräck och mysterier.

Att vara en läsare innebär ofta en alternativ identitet, som skapar avstånd framför allt mot jämnåriga men också mot föräldrar, som helst vill att deras barn ska vara “som alla andra”, framhåller litteraturvetaren Tuva Haglund.

– Betoningen av läsning som en identitet är något som vi också kan se i den digitala läskulturen, exempelvis på Booktok där humor och jargong ofta används för att gestalta läsning som en livsstil. Ungefär: det här kommer du att förstå bara om du är en läsare.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Barn- och ungdomsbokåret 2024

2 182 tryckta barn- och ungdomsböcker gavs ut under 2024, vilket är samma nivå som de senaste åren. Även utgivningen av ungdomsböcker låg kvar på samma nivå som 2023, efter flera år då titlarna blivit färre.

Försäljningen av tryckta barn- och ungdomsböcker ökade under 2024, enligt Svenska Bokhandlareföreningens och Svenska Förläggareföreningens försäljningsstatistik, vilket tros ha att göra med det statliga bidraget på 176 miljoner kronor till Sveriges kommuner för inköp av tryckta skön- och facklitterära böcker för grundskolans elever.

Det är böcker för barn upp till tolv år som dominerar försäljningen och allra mest säljer böcker för åldern sex–nio år, medan ungdomsböckerna står för en mycket liten del.

Aktuella erbjudanden
Aktuella erbjudanden hos Adlibris
Kampanjpriser hos Bookhero
Heta erbjudanden hos Bokus

När du handlar böcker via länkarna ovan stöttar du Boktugg med en liten kick-back. Tack.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Hektors nya deckare tar läsaren tillbaka till kalla krigets hemligheter

I en tid då Sveriges beredskap och geopolitiska hot återigen står i fokus, är författaren Josefine Hektor aktuell med en ny deckare. Skyddsrummet är en psykologiskt laddad berättelse som rör sig mellan sommaren 1986 och samtiden – och som speglar en verklighet där det förflutna känns obehagligt nära.