[Pressmeddelande från Svenska barnboksinstitutet]
Användningen av artificiell intelligens i skapandet av barn- och ungdomsböcker har ökat markant under 2024. AI-genererade texter och illustrationer med tveksam anatomi väcker funderingar – samtidigt som berättelser om androidsamhällen och identitet ställer djupt filosofiska frågor om vad det innebär att vara människa i en digital tidsålder.
AI har fått en central roll i flera böcker, ibland som berättarteknik, ibland som tema. Berättelser om androidsamhällen, identitetskriser och människa-maskinrelationer ställer stora frågor till unga läsare.
Bokbranschen själv ser ett delat landskap växa fram där vissa förlag satsar på volymproduktion där AI är en självklar del av affärsmodellen. Andra håller fast vid det traditionella skapandet, där den mänskliga kreativiteten är bokens kärna.
– Vi ser tydliga spår av AI:s intåg i barn- och ungdomslitteraturen, både i hur böckerna produceras och vad de handlar om, säger Amanda Idberg, kommunikatör på Svenska barnboksinstitutet.
– Det återkommande argumentet att det är konsten som gör människan mänsklig blir än mer relevant när AI kliver in som medskapare.
Ett annat framträdande tema i 2024 års utgivning är själva läsningen, och de läsare som befolkar böckerna. I skönlitterära berättelser lyfts bibliotek, läsintresse och tillgång till böcker fram som viktiga motiv, vilket speglar den bredare samhällsdebatten om barns och ungas läsförmåga, särskilt i relation till skolan.
Allt detta går att hitta i de 2 182 tryckta barn- och ungdomsböcker som den 28 februari 2025 inkommit till Svenska barnboksinstitutet med 2024 som utgivningsår. Utgivningen ligger kvar på en stabil nivå, vilket den gjort under flera år. Bilderböcker dominerar, följt av faktaböcker, kapitelböcker och mellanåldersböcker – en fördelning som varit i stort sett konstant under det senaste decenniet. Ungdomsboksutgivningen, som under många år har minskat, har nu stabiliserats.
Här finns årets rapport samt information om föreläsningar och program.
Svenska Barnboksinstitutets rapport 2025 (gällande 2024 års utgivning av barnböcker)