Fråga: Jag är författare och har hört att vi får betalt varje gång en bok lånas ut. Det kallas tydligen biblioteksersättning. Men hur fungerar det, hur mycket får man per utlåning och när betalas det ut? Är det olika för pappersböcker och digitala böcker?
Svar: Det stämmer att författare (men även översättare och illustratörer) får ersättning för utlåning av deras verk på bibliotek. För utlån av fysiska böcker kommer dessa pengar från staten i form av biblioteksersättning som betalas ut till Sveriges Författarfond som i sin tur fördelar ersättningen mellan författare (60 % av grundbelopppet i form av individuell biblioteksersättning) och arbetsstipendier (40 % av beloppet går till en pott som fördelas till de författare som sökt och beviljats stipendium).
Nivån på biblioteksersättningen förhandlas fram mellan regeringen och företrädare för de litterära och bildlitterära upphovsmännens organisationer. I juni 2023 ingått en överenskommelse om biblioteksersättningens grundbelopp för åren 2024 och 2025. Grundbeloppet för hemlån av svenskt originalverk höjs med 8 öre till 2 kr och 12 öre för år 2024 och med ytterligare 8 öre till 2 kr och 20 öre till år 2025.
Det här innebär alltså att författare i nuläget får 1,32 kr för varje tillfälle dennes pappersböcker lånas på bibliotek.
Ersättningen betalas ut i oktober året efter att utlåningen skett. De böcker som lånas ut under 2025 ger biblioteksersättning hösten 2026.
Dessutom är det inte alla författare som får ta del av den individuella biblioteksersättning som deras böcker genererat. Det finns nämligen ett golv som innebär att en författare måste generera minst 2000 utlån under föregående år för att få ta del av ersättningen. I annat fall går dennes 60 % istället till potten för arbetsstipendier. Anledningen är att man anser att den adminstrativa kostnden blir för stor att hantera mindre belopp. Det finns dock många författare som är kritiska, inte minst de som stannar på 1998 utlån och får noll kronor istället för 2637 kr i ersättning. Många menar att golvet borde sänkas till 500 eller 1000 utlån så att fler får ta del av ersättningen.
Om man har en eller två medförfattare så delas ersättningen på dessa. Har en bok fler än tre författare blir det ingen individuell ersättning utan hela summan går till potten.
Översättare får hälften så mycket i inviduell biblioteksersättning som författare. För illustrerade böcker (exempelvis barnböcker) delas ersättningen mellan författare och tecknare som (om det är två olika personer) därmed bara får halv ersättning. Detta innebär också att golvet för översättare är 4000 utlån per år, vilket innebär att den som översätter populära författare har betydligt bättre chans till biblioteksersättning.
För digitala utlån betalar biblioteken en avgift direkt per bok som via distributören går till förlaget. Den ersättningen går sedan vanligtvis in tillsammans med övrig royalty från sålda böcker. Därför utgår ingen biblioteksersättning för digitala böcker och det är därför som e-böcker och digitala ljudböcker inte kan tillgodoräknas vid ansökan om arbetsstipendier från Sveriges Författarfond.
Förhandlingar om biblioteksersättningens grundbelopp för åren 2026 och 2027 inleddes i januari 2025.