På onsdagskvällen sändes finalen i Sveriges Mästerkock 2025 och det blev officiellt att Matilda Klarqvist står hon som vinnare av Sveriges mästerkock 2025 – och hyllar grönsakerna i sin första kokbok Queen Green, där det gröna får glänsa i varje rätt. Boken släpps imorgon 17 april.
– Att vinna Sveriges Mästerkock känns fortfarande som en feberdröm – overkligt och överväldigande. Boken däremot, var en dröm jag inte visste att jag hade. Nu när den är här, inser jag att den är den största vinsten. Jag älskar den, lika mycket som jag älskar grönsaker, säger Matilda Klarqvist i ett pressmeddelande.
För Matilda är matlagning som att måla en tavla – en lek med färg, form och smak där det inte finns några rätt eller fel. Det märks även i hennes kokbok, där varje sida är lika lekfull och färgstark som recepten.
– Det är en bok som ska kännas lika mycket i ögonen som i magen, man blir glad av att bläddra i den, jag blir det i alla fall, säger Matilda.
Precis som tidigare är det Bonnier Fakta som ger ut vinnarens kokbok i Sveriges Mästerkock.
Nedan kan du läsa mer om kokboken efter att förlaget har uppdaterat informationen hos Bokinfo – men du kan redan nu gå in och beställa boken hos nätbokhandlarna.
Kokboken av Sveriges Mästerkock 2025 – Matilda Klarqvist
Queen Green : Vinnare av Sveriges mästerkock 2025
Författare | |
---|---|
Medverkande |
Ulrika Pousette (Fotograf)
Pernilla Qvist (Formgivare)
|
Förlag | Bonnier Fakta |
Genre | Mat och dryck |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 112 |
Vikt | 565 gr |
Utgiven | 2025-04-17 |
SAB | Qca |
ISBN | 9789178877461 |
Det finns mängder av anledningar att äta mer grönsaker – det är bra för planeten, det är bra för kroppen och de är snygga – men i Queen Green tar Matilda Klarqvist avstamp i den roligaste anledningen: för att det är GOTT! Queen Green är en nästan vegetarisk kokbok där grönsaker är huvudråvaran i snacks, röror, förrätter, middagar och desserter. Med ett nyskapande tänk kring vegetariska råvaror bjuder Matilda här på allt från rödlökstarte, socca med tomat och ost, sesamdressad aubergine och majskaka med misokola.