Marion Brunet fick Almapriset 2025 – och sitt livs uppvaknande

Marion Brunet är född 1976 och bosatt i Marseille. Pressbild: Samuel Kirszenbaum.

Den franska författaren Marion Brunet får årets Almapris. I sina romaner skildrar hon ungdomars revolt mot ett korrupt samhälle.
– Det är människor i marginalen som intresserar mig, säger hon.

Marion Brunet blev väckt av telefonsamtalet från Stockholm på tisdagsmorgonen:

– Jag är en sömntuta. Det här är det kanske vackraste uppvaknandet jag fått i hela mitt liv. Jag är extremt stolt och glad, jag har svårt att tro det, säger hon på telefon till TT från hemmet i Marseille.

Hon var glad bara över att vara nominerad och kunde inte föreställa sig att hon skulle få priset.

– För mig är det Nobelpriset för ungas litteratur. Det är det vackraste priset som finns. Jag är otroligt stolt, jag är ju omringad av stora ungdomsförfattare och så får jag det?! Det är galet.

Almaprisets juryledamot Balsam Karam tillkännagav årets pristagare på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Foto: Viktoria Bank/TT.

Boktugg Medium - välj din egen prenumerationsavgift från 200 kr per år!
99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att prenumerera.


Var speciallärare

Årets mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award – om fem miljoner kronor – är född 1976. Under 15 år arbetade hon som speciallärare för barn och unga som blivit dömda till fosterhemsplacering och för unga med psykiska diagnoser.

– Det gav mig mycket mer än historier – jag har inte använt dessa historier – det gav mig en blick, en blick som inte är dömande.

Längre skrev hon parallellt och har nu publicerat cirka 15 verk varav de flesta just ungdomsromaner. Social utsatthet, våld men också klimatkris och ungdomars ångest inför framtiden är återkommande teman i hennes böcker.

Tidningen Libération sammanfattar hennes tematik som “människor i trubbel” kort och gott:

– Det kommer från den sociala oro jag känner, min känsla för orättvisa, det är helt enkelt en del av den jag är.

Juryns ordförande Boel Westin beskriver henne som “en strålande skildrare av ungdomars livsvillkor i en alltmer materialistisk och hotfull värld”.

– Hon landar precis rakt i vår tid, men förbinder sig också med en äldre äventyrstradition, säger Westin.

Enligt juryn skriver Brunet närmast thrillerartat och med en ibland “frän realism där varje detalj blir betydelsefull”. Hennes stilsäkra prosa beskrivs som “glasklar och skimrande”.

Marion Brunets böcker är ännu så länge inte översatta till svenska. Foto: Viktoria Bank/TT.

Korrupt ledare

Trilogin “Ilos” utspelas 2052 – en dystopi utifrån antika myter, där hettan och klimatkrisen har gjort flera orter kring Medelhavet obeboeliga och där en korrupt ledare styr. Marion Brunets egen stad, Marseille, är till stora delar begravd och de unga huvudpersonerna dyker ner i lyxvillor, på jakt efter dyrgripar att sälja. Brunet är ännu inte översatt till svenska och tycker att “Ilos” kan vara bra att börja med.

Prispengarna då? Vad ska hon göra med dem?

– Jag älskar Bretagne. Jag tänker att jag kanske skulle kunna köpa ett ställe där jag kan skriva med utsikt mot havet. Jag tänker att det blir något för skrivandet.

Text: Erika Josefsson/TT, Mikael Forsell/TT, Elin Swedenmark/TT

Fakta: Marion Brunet

Fakta: Marion Brunet

Född: 1976 i Vaucluse, Frankrike

Bor: I Marseille

Karriär: Debuterade 2013 med ungdomsromanen ”Frangine” (”Syrran”), en berättelse om ett syskonpar med två mammor och där framför allt dottern blir utsatt för homofobi. Har sedan dess publicerat drygt 15 verk, allt från dystopier och thrillerliknande böcker till berättelser med drag av fantasy.

Hon har främst skrivit ungdomsromaner men också vuxenromaner och böcker för yngre barn. Hennes två senaste verk utkom 2024, andra delen i trilogin ”Ilos” och romanen ”Nos armes”.

I Frankrike har hon fått störst uppmärksamhet för ”Plein gris” (”Helgrått”), en klaustrofobisk historia om ungdomar som åker på en katastrofal seglats från Bretagne till Irland.

Marion Brunet har tagit emot flera priser, bland annat deckarpriset Grand prix de littérature policière (2018).

Hennes böcker är översatta till engelska, spanska, katalanska och ryska men inte svenska.

Fakta: Astrid Lindgren Memorial Award

När Astrid Lindgren gick bort 2002 instiftade regeringen ett internationellt pris i hennes namn för att öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Prisets namn förkortas Alma efter det engelska Astrid Lindgren Memorial Award.

Prissumman är på fem miljoner kronor, vilket gör det till världens största i sitt slag. Personen eller organisationen som får priset ska verka i Astrid Lindgrens anda och värna demokratiska värderingar. Pristagaren utses av en jury bestående av tolv personer.

De fem senaste årens pristagare:

2024 Indigenous Literacy Foundation, Australien

2023 Laurie Halse Anderson, USA

2022 Eva Lindström, Sverige

2021 Jean-Claude Mourlevat, Frankrike

2020 Baek Heena, Sydkorea

Boktugg Medium - välj din egen prenumerationsavgift från 200 kr per år!
99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att prenumerera.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Hektors nya deckare tar läsaren tillbaka till kalla krigets hemligheter

I en tid då Sveriges beredskap och geopolitiska hot återigen står i fokus, är författaren Josefine Hektor aktuell med en ny deckare. Skyddsrummet är en psykologiskt laddad berättelse som rör sig mellan sommaren 1986 och samtiden – och som speglar en verklighet där det förflutna känns obehagligt nära.