Axel Hirschs pris 2025 till Anders Burman, Daniel Pedersen och Sverker Sörlin

[Pressmeddelande från Svenska Akademien]

Svenska Akademien har beslutat tilldela Anders Burman, Daniel Pedersen och Sverker Sörlin Axel Hirschs pris för år 2025. Prisbeloppet är på 125 000 kronor vardera.

Anders Burman, född 1971 och bosatt i Stockholm, är idéhistoriker. Han har arbetat som lärare och forskare vid Stockholms universitet och Södertörns högskola och är nu professor i idéhistoria vid Södertörns högskola.

Burman disputerade 2005 med avhandlingen Politik i sak. C.J.L. Almqvists samhällstänkande 1839–1851. Han har därefter givit ut bland annat Pedagogikens idéhistoria. Uppfostringsidéer och bildningsideal under 2500 år (2014), Flykten från Hegel. Den postmoderna vänsterns genealogi (2016) och senast Den sista idealisten. Viktor Rydberg och hans tid (2024). Burman har även arbetat som redaktör i många sammanhang och ansvarar nu för skriftserien Södertörn Studies in Higher Education.

Daniel Pedersen, född 1978 och bosatt i Solna, är litteraturvetare och översättare. Han disputerade 2016 vid Stockholms universitet med avhandlingen Tårarnas poetik. Nelly Sachs författarskap fram till och med In den Wohnungen des Todes och är nu lektor och forskare i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik vid samma lärosäte.

Pedersens senaste bok är Natt och aska. Förintelsens litteraturer (2024). Bland författare han har översatt kan nämnas Robert Alter, Roland Barthes, Heimrad Bäcker, Jean Daive, Georges Didi-Huberman och Carlo Ossola. Pedersen är också redaktör på Bokförlaget Faethon och på tidskriften Aiolos.

Sverker Sörlin, född 1956 och bosatt i Stockholm, är idéhistoriker. Han blev fil.dr i idéhistoria då han 1988 disputerade vid Umeå universitet med Framtidslandet. Debatten om Norrland och naturresurserna under det industriella genombrottet. Sedan 2007 är han professor vid Avdelningen för historiska studier av teknik, vetenskap och miljö på KTH.

Bland Sörlins många verk märks Naturkontraktet. Om naturumgängets idéhistoria (1991), De lärdas republik. Om vetenskapens internationella tendenser (1994), och från senare år Ice Humanities. Living, Working and Thinking in a Melting World (2022, med Klaus Dodds) och Snö. En historia (2024). Sörlin blev hedersdoktor vid Åbo universitet 2011 och vid Universitetet i Bergen 2022.

Axel Hirschs pris utdelas till författare som under de senaste åren utgivit en levnadsteckning av högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde eller ett betydelsefullt historiskt arbete. De senaste årens mottagare har varit Jakob Lind och Claes Rainer (2021), Göran Rosenberg och Annika Sandén (2022), Hans-Gunnar Axberger, Claes Britton och Maja Larsson (2023) samt Fredric Bedoire, Staffan Carlsson och Eva Ekselius (2024).

Svenska Akademien verkar för svenska språket och litteraturen, bland annat genom priser och stipendier som uppmärksammar författare, översättare, kritiker, forskare, svensklärare och bibliotekarier. Se vidare svenskaakademien.se/akademiens-priser.

Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Hektors nya deckare tar läsaren tillbaka till kalla krigets hemligheter

I en tid då Sveriges beredskap och geopolitiska hot återigen står i fokus, är författaren Josefine Hektor aktuell med en ny deckare. Skyddsrummet är en psykologiskt laddad berättelse som rör sig mellan sommaren 1986 och samtiden – och som speglar en verklighet där det förflutna känns obehagligt nära.