[Pressmeddelande från Bokmässan i Göteborg]
Chimamanda Ngozi Adichie tilldelas Sjöjungfrun, Bokmässans litterära pris, som delas ut för andra gången 2025. Priset instiftades 2024 i samband med Bokmässans 40-årsjubileum och tilldelas årligen en författare inom skönlitteratur som har berört svenska läsare. Den första mottagaren var Joyce Carol Oates. 2025 års Sjöjungfru går till Chimamanda Ngozi Adichie, vars berättelser har engagerat läsare världen över genom skarpa skildringar av identitet, feminism och migration.
– Jag är tacksam för detta pris som erkänner mitt kall, för det är precis vad skönlitterärt skrivande alltid har varit för mig: ett kall, den centrala och definierande delen av mitt liv. Jag är lika berörd av Sjöjungfruns rika litterära symbolik som av vetskapen att mitt arbete har berört svenska läsare djupt, säger Chimamanda Ngozi Adichie. Chimamanda Ngozi Adichie, född 1977 i Nigeria, är en av världens mest inflytelserika samtida författare. Hon fick sitt genombrott med Lila hibiskus (2003), som följdes av En halv gul sol (2006) – en gripande skildring av Biafrakriget som belönades med Orange Prize for Fiction. Med Americanah (2013), som blev en internationell bästsäljare, fördjupade hon sin tematik kring ras, migration och tillhörighet. Hennes feministiska manifest Alla borde vara feminister (2014) har fått global genomslagskraft och citerats i allt från FN-tal till populärkultur.
– Chimamanda Ngozi Adichie är en stor berättare och en drömgäst till Bokmässan. Hennes litteratur engagerar läsare över hela världen, både för att den blottar maktrelationer och trauman och för att den gör världen levande. Det är en ära att få tilldela henne Sjöjungfrun, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.
Chimamanda Ngozi Adichie kommer att ta emot Sjöjungfrun (The Mermaid Award) under Bokmässan i Göteborg den 25-28 september 2025, där hennes närvaro blir en av mässans stora höjdpunkter. Priset delas ut under ett särskilt seminarium som ägnas åt att uppmärksamma Chimamanda Ngozi Adichie och hennes författarskap.
Motiveringen till utmärkelsen lyder:
“Sedan debuten 2003 har hon fört in nya perspektiv på identitet, feminism och tillhörighet i samtidslitteraturen. Chimamanda Ngozi Adichie förenar det personliga med det politiska och gestaltar frågor om makt, kön, migration och postkolonialism. Beyoncé och Barack Obama har hyllat henne, Dior har tryckt hennes ord på t-shirts – men hennes verk ekar av urgamla berättartraditioner och lyfter fram dem som ofta förbises. Sjöjungfrun 2025 tilldelas en författare vars röst är både angelägen och tidlös.”
Varför ett litterärt pris?
Sjöjungfrun instiftades 2024 och delas ut årligen till en författare inom skönlitteratur vars verk har berört svenska läsare. Genom priset vill Bokmässan hylla författarskap som berör, inspirerar och engagerar.
Varför en Sjöjungfru?
Den läsande sjöjungfrun syntes först som illustration i den första bok som tryckes i Sverige 1483. Vid bokens 500-årsjubileum 1983 valdes sjöjungfrun som symbol för firandet, och när Bokmässan grundades två år senare blev den dess logotyp. Sjöjungfrun har sedan dess varit en igenkännbar symbol för Bokmässan och litteraturens kraft.