Författaren Elsie Johansson har avlidit, 93 år gammal, bekräftar hennes man för DN.
– Jag har bara väldigt varma minnen och kommer ihåg hennes kloka ögon och varma person, säger teaterchefen Linus Tunström till TT.
Elsie Johansson var en av de mest lästa och älskade svenska författarna.
Hennes största framgångar kom med romantrilogin om Nancy, som inleddes med Glasfåglarna och följdes av ”Mosippan” och Nancy.
– Det är så många av mina läsare som vill tro att jag är Nancy eller någon annan av mina karaktärer. De kan nästan inte acceptera att det inte är sant. Men jag är alla mina karaktärer, och ingen av dem, sade hon i en intervju med TT 2016, i samband med att hon gav ut självbiografin Riktiga Elsie.
Elsie Johansson växte upp med sina föräldrar och äldre syskon i ett arbetarhem.
– Jag är den där arbetarungen fortfarande. Samtidigt går det inte att bortse från att jag befinner mig i en kulturvärld full av människor med en annan bakgrund och andra möjligheter. Det har alltid varit svårt för mig, sade hon.
Sen debut
Det var först vid 48 års som Elsie Johansson debuterade. Ytterligare några år senare gavs romanen Glasfåglarna ut.
– Det är klart att det fanns en mognad hos henne när hon började skriva. Jag tror att det gjorde att hon vågade vara sin egen, använda sitt eget språk, säger hennes dåvarande förläggare Eva Bonnier till TT.
– Hon var en arbetarförfattare, vår tids Moa Martinsson. På ett fantastiskt sätt har hon skrivit om den bakgrund hon kom i från.
Varm och nyfiken
Vid två tillfällen har hon satt upp pjäser på stadsteatern i Uppsala. 2011 hade ”Hjärterhus” premiär.
– Hon kom till teatern och trots sin höga ålder så var hon en otroligt varm och nyfiken människa, men samtidigt med hög integritet, säger Linus Tunström, dåvarande chef vid stadsteatern.
Tillsammans med regissör Sunil Munshi arbetade Johansson fram föreställningen.
– Hon skrev en nyskriven pjäs som handlade om erotisk längtan och den var ganska vågad. Det var så fint att se denna unga man och denna gamla kvinna tillsammans mötas i det här materialet, fortsätter Thunström.
Levande legend
Elsie Johansson var även en del av styrelsen för Litteraturcentrum i Uppsala stad och län, som arbetar för att stödja lokalt läsande och den regionala litteraturscenen.
– På ett sätt så var hon lite av en levande legend lokalt. Det var roligt att se hur hon var öppen för yngre förmågor och för lite ovanliga sätt att använda hennes texter också, säger styrelsekollegan och författaren Ola Larsmo.
Han minns särskilt en uppsättning på Teater Blanca, då ungdomar med intellektuella funktionshinder som fick tolka hennes dikter.
– Hon var med och jag tror hon var ganska gripen av det där. Det var den bästa uppläsningen som någon hade gjort av hennes dikter tyckte hon. Det visade lite på hennes öppenhet, säger Larsmo.
Text: Amanda Åström/TT
Fakta: Elsie Johansson
Elsie Johansson växte upp med sina föräldrar och äldre syskon i ett arbetarhem.
Hon studerade på realskolan i Uppsala och började därefter arbeta på Postverket, där hon stannade i närmare 30 år.
Först vid 48 års ålder debuterade hon med diktsamlingen ”Brorsan hade en vevgrammofon”.
Hennes största framgångar kom med romantrilogin om Nancy, som inleddes med ”Glasfåglarna” och följdes av ”Mosippan” och ”Nancy”.