Neige Sinno skriver om hur hon blev våldtagen av sin styvfar under uppväxten. “Tvingad tiger” är en prisad essä om evig skam, men också “ett vanvettigt uppror” av en författare som ville gå hela vägen.
Neige Sinno är 47, disputerad litteraturvetare och författare, bosatt i Mexiko. Hela sitt liv har hon tänkt på hur hon ska berätta om det hon utsattes för som barn.
– Jag vill inte berätta men jag måste. Jag är arg, men jag kan inte vända ilskan mot mina läsare. Allt detta finns i boken och ger den en speciell energi, säger hon nu.
200 000 exemplar har sålts bara i Frankrike där en av tio svarade i en EU-studie att de varit utsatta för incest som unga. Ett ofattbart antal?
– Man skulle vilja att det inte stämmer, men det är statistik som tagits fram efter att man frågat en stor grupp av befolkningen.
I tysthet
Hennes bok kom två år efter att den franska juristen Camille Kouchners självbiografiska “La familia grande” kickat i gång ett särskilt incest-metoo och bidragit till inrättandet av en statlig incestkommission, La Ciivise, som raskt samlade in 30 000 vittnesmål. Berättelser om incest har publicerats även tidigare – Neige Sinno har alltid läst dem – men de lämnades i tysthet, framhåller hon.
– Och plötsligt, några nya vittnesmål, skrivna på ett annat sätt – och det händer något i samhället.
Från att hon var 7 till ungefär 14 blev hon våldtagen av sin styvfar, den karismatiske bergsguiden som hon vägrade kalla “pappa”, vilket enligt honom själv betydde att han måste kuva henne genom sexuellt våld. När han kom ut ur fängelset igen hälsade byborna på honom, men inte på henne.
Öppna dörrar
Med anmälan kommer vanäran, skriver Sinno. Hon var i 20-årsåldern när hon gick till polisen med sin mamma, och 21 när rättegången, på hennes begäran hölls inför publik.
– Min intuition sade redan då att det här inte bara var min personliga historia, utan något mycket större än vår familj. Jag var väldigt ung. Jag var student, jag hade önskat att min mamma hade vittnat, att mina systrar hade gjort det.
Med Tvingad tiger blev den främsta utmaningen i stället litterär. Neige Sinno ville inte ge svar som hon inte hade, eller slå fast kategoriska sanningar, men gestaltar ändå barnets totala utsatthet och krossar fördomar om incest. Exempelvis skulle man kunna tro att det var hennes sexualitet som skadades.
– Det är en logisk fördom, man har varit med om ett övergrepp som hela samhället beskriver som sexuellt, men enligt mig är det mycket värre än så. Det är en återkommande förnedring och påtvingad tystnad som bryter ner personen i grunden.
Text: Erika Josefsson/TT
Tvingad tiger
- Förlag: Bokförlaget Faethon
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2024-12-03
- ISBN: 9789189943056
Fakta: Neige Sinno
Född: 1977 i Vars, les Hautes-Alpes.
Bor: På mexikanska landsbygden.
Familj: Sambo och dotter.
Författarskap: Debuterade 2007 med novellsamlingen “La vie des rats” (Råttornas liv). 2023 kom “Tvingad tiger” (“Triste tigre”) för vilken hon fick franska Prix Femina samt Prix Goncourt de lycéens, vars jury består av 2 000 gymnasielever. Boken översätts nu till mer 20 språk.
Om att läsa:
“Läsandet är den stora passionen i mitt liv, den ger livet mening. Skrivandet kommer från den enorma glädjen som läsandet ger.”
Om Gisèle Pelicots öppna rättegång:
“Jag har inte satt mig in i fallet tillräckligt för att veta något om hennes motivation. Fanns den där från början? Handlade den om att hon ville uppnå en social förändring eller inte? Man dras med också av kollektivet, av den rörelse som man upplever, och det fanns en social förväntan på den här rättegången.”
Om sitt eget mod och om varför hon överlevde:
“Den frågan finns alltid hos överlevande – varför just jag? – och det är outhärdligt att tänka på. Man kan inte tänka på en överlevande som bättre. Det är inte rättvist att värdera ett mod som får oss att nedvärdera dem som inte har modet.”