Kvinnlig kvintett från fyra generationer – i nya matseriesatsningen En råvara!

Akt Förlag satsar på ny matserie, En råvara, med kockar och matkunniga – en kvinnlig kvintett: Siri Barje, Charlotte Birnbaum, Karin Fransson, Susanne Jonsson och Annina Rabe.

Första omgången i serien, En råvara, består av 5 mathäften med lika många matkunniga, som samtliga har vitt skilda ingångar till mat. Där var och en av de 5 medverkande bjuder på 10 recept för just sin råvara, som de valt helt fritt: lök, smör, lamm, ingefära och kapris. Utöver recepten skriver de en kortare text om sin råvara, det kan vara i form av ett förord eller kåseri. Recepten är en blandning av för-, huvud- och efterrätter.

Med En råvara vill Akt Förlag komplettera de fina omfångsrika kokböckerna med det mindre formatet, som lätt kan plockas fram i vardagen, packas med till landet eller ges istället för vinflaskan på en middag – den perfekta presentboken.

”Ofta har vi på Akt Förlag känt att när man lagar mat, att vi är ute efter en smak eller en huvudingrediens, och då är det behändigt att ha det lilla mathäftet (24 sidor) med bra recepttips som baseras på en råvara med andra ingredienser som tillägg.”
Margareta Petersson, förläggare, Akt Förlag

Det lilla formatet erbjuder också läsarna att för en mindre slant, både få härliga och personliga recept som man också kan spara på i en pärm till den egna receptsamlingen. Mathäftena är försedda med klammerkrok, vilket gör det lätt att hänga upp dem på valfri krok i köket när man lagar mat.

Om de medverkande:

Lök: Siri Barje (f. 1988), är utbildad kock vid Grythyttans Restaurangskola och har arbetat på restaurang Shibumi i Stockholm samt drivit en vegetarisk sommarrestaurang på Öland. Idag arbetar Siri som kokboksförfattare, senast, Kål hela året (2023), och bjuder regelbundet på vegetariska favoritrecept i Kökets middag.

Smör: Charlotte Birnbaum (f. 1960), är författare till böcker om mat och konst, senast På Bordet. Om det goda och det sköna (2023). Hon är redaktör för serien On the Table, som fokuserar på kulinariska teman ur historien, och ledamot i Gastronomiska akademien.

Lamm: Karin Fransson (f. 1951), har varit ansvarig för köket på Hotell Borgholm på Öland i dryga 40 år. Under dessa år har hon använt sig av öns underbara produkter för att skapa sina maträtter med, där fick lamm och örterna en stor plats. 2016 tilldelades hon en stjärna i Guide Michelin.

Ingefära: Susanne Jonsson (f. 1974), är en uppskattad TV-kock med fil. magister i Gastronomi från Umeå universitet. Uppväxt i Gällivare i en samisk/svensk familj. Älskar utematlagning, driver bloggen Susannes skafferi, kör husbilen Hjördis och sänder norrländsk slow-TV.

Kapris: Annina Rabe (f. 1963), är kulturskribent och litteraturkritiker. Hon medverkar regelbundet på Expressens kultursida och i P1. 2020 gav hon ut boken Kris, kalas och kolhydrater: recept och berättelser för goda och dåliga dagar tillsammans med Anna Hellsten.

Redaktör: Margareta Petersson
Formgivare: Anna Tribelhorn
Utgivning: 7 april 2025
Recensionsdag: 7 april 2025
Format: 130 x 200 mm
Antal sidor: 24

Om förlaget
Akt Förlag grundades 2022 av Margareta Petersson och Anna Tribelhorn, vars ambition och passion vurmar för litteratur, konst och form. Adventskalender Konst & litteratur (2022), var förlagets första utgivning och Julnovell Tomten (2023) av Jonas Karlsson och Saffran (2024) av Kristina Sandberg ingår i serien Samtida julnovell. Lilla Buddha söker lycka (2024) av författaren Claus Mikosch, har jämförts med Lilla prinsen och sålts i över 250 000 ex. i tyska upplagan. Cay Bond Modet och minnena utkommer 10 februari i år.

Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …