Sekretessen lyfts om Nobelpriset “som förstörde allt”

Harry Martinson och Eyvind Johnson på en presskonferens efter beskedet om att de tilldelats Nobelpriset i litteratur 1974. Foto: Olle Lindeborg/TT.

Nobelpriset till akademiledamöterna Harry Martinson och Eyvind Johnson blev ett av de mest omdebatterade i historien och fick förödande konsekvenser. Nu blir delar av Akademiens diskussioner 1974 offentliga.

Det svenska Nobelpriset kritiserades hårt i svensk rikspress av framför allt Olof Lagercrantz på Dagens Nyheter, som beskrev “ett litet återfall i nationalism och provinsialism”.

“Ett katastrofalt beslut”, dundrade Sven Delblanc i Expressen – ett hånskratt skulle rulla jorden runt, eftersom de båda svenskarna inte ansågs vara tillräckligt översatta. Sven-Eric Liedman sade till Göteborgs-Tidningen att de båda var “fruktansvärt passé”.

Kritiken hördes redan före tillkännagivandet och på presskonferensen efteråt gav de två pristagarna inte uttryck för någon offentlig glädje, enligt SVT-dokumentären “Harry och Eyvind – Nobelpriset som förstörde allt” från i höstas. Angreppen i medierna tog framför allt Martinson hårt. Efteråt har det hårda bemötandet anförts som en bidragande orsak till att författaren tog sitt liv 1978.

Argumenterade för svenskt pris

Nu avslöjas det att Nobelkommitténs majoritet hade ett delat pris till Harry Martinson och Eyvind Johnson som sitt första förslag och ett delat pris till Nadine Gordimer och Doris Lessing som sitt andra. Som tredje alternativ föreslogs Saul Bellow ensam eller tillsammans med Norman Mailer och som fjärde Eugenio Montale. Akademiledamoten Artur Lundkvist tyckte dock att Gordimer och Lessing skulle få priset, vilket också skedde men först 1991 respektive 2007.

Tidigare år hade Nobelkommittén hänskjutit frågan till Akademien. Men 1973 banade kommitténs ordförande Karl Ragnar Gierow väg genom att kraftfullt argumentera för att ett framtida svenskt Nobelpris var möjligt.

De då tre svenska nominerade – Harry Martinson, Eyvind Johnson och Vilhelm Moberg (avled samma år) – var alla värda det, enligt Gierow som skrev att de konstnärligt “hävdar sig väl” mot finalkandidaterna 1973. Att aldrig diskutera dem på allvar skulle innebära att varje tanke på en svensk Nobelpristagare var utesluten “inom överskådlig tid”, framhöll han.

Eyvind Johnson och Harry Martinson tillsammans med den ryske författaren Aleksander Solzjenitzyn. Denne fick Nobelpriset i litteratur redan 1970, men kunde inte ta emot det förrän 1974, samtidigt som de båda svenskarna tilldelades priset. Foto: Leif R Jansson/TT.

Lundkvist motsatte sig

I ett nu offentliggjort yttrande från 1972 beskriver han dem som “minst sagt jämförliga inte bara med dem som vi i främsta rummet diskuterar” utan också med tidigare pristagare.

Ditintills hade diskussionerna om ett svenskt Nobelpris främst handlat om lämpligheten i att belöna sina egna. Artur Lundkvist hade 1972 motsatt sig ett Nobelpris till Johnson och Martinson på just dessa grunder.

Ingen intern kritik framkommer i de yttranden som Akademien nu gjort offentliga. Gierow delar farhågorna för “att ådra Ak:n skarp utländsk kritik” men är “långt ifrån säker på” att Akademiens beslut ska “bestämmas av utomståendes förmodade kommentarer”.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: 1974 års Nobelpris

Harry Martinson fick Nobelpriset för “för ett författarskap som fångar daggdroppen och speglar kosmos”. Eyvind Johnson “för en i länder och tider vittskådande berättarkonst i frihetens tjänst”. Båda var författare från enkla ursprung som enligt Karl Ragnar Gierow berikade litteraturen med “sina förmögenheter”. Båda var ledamöter i Svenska Akademien.

1974 hade det delade priset föreslagits av ledamoten Johannes Edfelt. Eyvind Johnson var nominerad av Johannes Edfelt och Pär Lagerkvist samt av tre utländska professorer, Harry Martinson av Johannes Edfelt och Pär Lagerkvist.

Harry Martinson tog sitt liv 1978 och det hårda bemötandet från delar av svensk press efter Nobelpriset har lyfts fram som en bidragande orsak.

Svenska Akademien beslutade 1972 att ingen ledamot i Nobelkommittén skulle kunna nomineras till Nobelpriset. Eyvind Johnson lämnade i samma veva kommittén. Men om ingen av Akademiens ledamöter någonsin skulle kunna få Nobelpriset var det något man måste tänka på redan när de väljs in, påpekade Karl Ragnar Gierow, ordförande i Nobelkommittén.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.