Som försäljningschef på Bokförlaget Opal gläds Melina Nordstrand åt ett 2024 där både statsbidrag och ökat mediefokus på barns läsning gett positiva resultat. Men framtiden rymmer både möjligheter och oro – särskilt när det gäller skolbiblioteken. Här lyfter hon fram en ungdomsbok som kombinerar aktuella teman med förmågan att locka nya läsare och delar sina tankar om året som gått och det som kommer.
Gör en kort summering av 2024.
– Det har varit ett bra år, positivt med ökad försäljning av barnböcker generellt i Sverige. Statsbidraget på 176 miljoner märks tydligt i försäljningen och samtalet i media om vikten att barn läser verkar ha gett effekt även på försäljning till privatpersoner som även den ökat. Även positiva tongångar på de internationella mässorna även om man också utomlands märker av att barn har sämre läsförmåga.
Vad önskar du dig inför 2025?
– Ett fortsatt stabilt försäljningsläge vilket vi förväntar oss då det är ett nytt statsbidrag som denna gång även täcker högstadiet och gymnasium vilket är en mycket viktig målgrupp. Därefter finns en oro vad som händer efter två år av starkt stöd till skolbibliotek, hur kommer det påverka framtida försäljning?
Nämn en eller flera böcker från 2024 som du vill lyfta fram.
– Åttonde växeln av Viveka Sjögren. En ungdomsbok som släpptes i september och första upplagan har sålt slut, dock är det synd att samtalet om den inte lyfts någonstans. Det är en väldigt stark titel i ett mycket aktuellt tema. Om EPA-kulturen och hur ungdomarna där både lever och hur de uppfattas av oss som inte ingår i den subkulturen. En viktig och gripande bok som både vidgar vyer och där ungdomar kan känna igen sig. En bok som kan få målgruppen ifråga att läsa som annars inte gör det.