Med debutromanen En liten död i bagaget och rollen som litterär chef på Bookmark Förlag, har Ebba Bandh haft ett hektiskt och framgångsrikt år. Här delar hon sin syn på 2024 års stora förändringar – från AI-debatten till kampen om plats i bokhandelns hyllor. Hon blickar framåt mot 2025 med hopp om fler läsupplevelser och ett starkare fokus på litteraturens bredd i media. Samtidigt passar hon på att lyfta fram några av årets mest minnesvärda böcker.
Gör en kort summering av 2024.
– 2024 har varit ett speciellt år med märkbara förändringar där det roliga är att fler böcker säljs. Året har kommit att präglats av samtal och ställningstaganden om AI. Vi ser också en överutgivning av böcker i Sverige samtidigt som det är ett färre antal titlar som tar en större del av marknaden. I och med att fysisk bokhandel minskar kampanjytorna och de digitala återförsäljarna och streamingtjänsterna förändrar sitt gränssnitt och exponeringen av titlar hårdnar ”kampen” om synlighet mellan förlagens böcker. På Bookmark har året varit ovanligt starkt. Omsättningen har ökat och försäljningen har varit all time high. Det är avgörande att hitta titlarna som läsarna vill ha och att innehållet förvaltas rätt och blir starkast tänkbara.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Vad önskar du dig inför 2025?
– Ökat intresse för läsning i Sverige! Mer utrymme för ett bredare spann av litteratur i media. Större fokus på böcker än andra produkter hos återförsäljarna. Och privat några riktigt gripande läsupplevelser.
Vilka trender tror du kommer att prägla bokbranschen det kommande året?
– Jag tror på hög bokförsäljning även 2025. Fortsatt bestsellerism. Alternativa grepp hos återförsäljare och distributörer för att öka sina intäkter, eventuellt på förlagens bekostnad. Fler diskussioner om AI. Aggressivare konkurrens om de stora författarskapen. Snabbare utgivningstakt av serier inom genrelitteratur. Fler titlar som släpps exklusivt för ljud.
Nämn en eller flera böcker från 2024 som du vill lyfta fram.
– Ulrika Ewermans bok Jag om Karin Larsson är en av årets ljuvaste läsupplevelser för egen del. Tyckte även att Fritjof Ajvides Våldet under huden var helt unik och drabbande. Den nominerades till Adlibrisprisets Årets debut och jag hoppas att det leder till att fler tar del av den läsupplevelsen. Jag vill också lyfta fram Katarina Wennstams serie Sekelskiftesmorden som fått ett enormt genomslag bland läsarna och dessutom prisades med Årets spänningsroman på Crime time!
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!