Som vd för Svenska Förläggareföreningen har Mikaela Zabrodsky sett hur bokmarknaden fortsätter att delas och debatteras. Under 2024 har fokus legat på att stärka den tryckta bokens infrastruktur och möta utmaningar som läskrisen i skolan. Här delar hon sina fem önskningar för 2025, tankar om AI:s påverkan på branschen, och lyfter fram en Augustprisvinnare hon anser vara en modern klassiker.
Gör en kort summering av 2024.
– Årets försäljningstrender har ytterligare förstärkt delningen av marknaden. Vi publicerade en rapport över marknadsutvecklingen de senaste tjugo åren och plötsligt talade alla om den kluvna marknaden: i branschen, på kultursidorna och kulturdepartementet. På Förläggareföreningen har vi utformat strategier för att möta upp utvecklingen med policyförslag som handlar om att stärka infrastrukturen runt den tryckta boken. För det är där vi ser att politiken har en roll att spela.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Vad önskar du dig inför 2025?
– Som av en händelse har jag fem önskningar som alla syftar till att öka bokläsandet Ett fördubblat litteraturstöd står just nu högst på önskelistan men också att få in skön- och facklitteraturen i undervisningen i skolan. Bara häromveckan visade SVT i en granskning att fler än 61 000 niondeklassare fått underkänt på nationella provets läsförståelse de senaste tio åren. Det är utmärkt att läskrisen i skolan tas på allvar av politiken, det statliga inköpsstödet har till exempel fallit väl ut. Men böckerna behöver också tas om hand av skolan, litteraturens måste integreras i undervisningen och bokläsningen bli obligatorisk.
Vilka trender tror du kommer att prägla bokbranschen det kommande året?
– På ett branschplan tror jag att AI kommer dominera. Det handlar om allt ifrån språkmodeller på svenska och värnandet av upphovsrätten till strukturomvandlande frågor som följer av potentialen i AI-verktygen.
Nämn en eller flera böcker från 2024 som du vill lyfta fram.
– Kungen av Nostratien av Tony Samuelsson är enligt mig en helgjuten skönlitterär Augustprisvinnare i paritet med Underdog, Populärmusik från Vittula och Jävla karlar. En riktigt bra bok helt enkelt som jag hoppas når många, många läsare.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!