Storytel släppte idag sina topplistor för 2024. Lars Keplers Sömngångaren blev årets mest lyssnade ljudbok, IJustWantToBeCools Sommarjobbarna årets mest lyssnade barnbok och Jonas Malmsjö årets mest lyssnade uppläsare. Men Storytel lyfter även en annan trend: historiska romaner – framför allt ur kvinnors perspektiv.
Bookbeat presenterade sina årstopplistor redan den 3 december. Storytel valde att täcka in lyssning till och med 19 december på sin lista. Ingen av dem räknar alltså med vad ni lyssnar på under jullovet. Vilket kanske inte heller påverkar totalen särskilt mycket.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Förutom de väntade spänningsromanerna som dominerar lyssningen så konstaterar Storytel att deras kunder under året som gått har tillbringat många timmar i det förflutna. Kanske framför allt i sällskap med Grand Hõtels nya kvinnliga hotelldirektör vid 1900-talets början, i Ruth Kvarnström-Jones prisade roman De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel – årets näst mest lyssnade ljudbok.
Men också med bokhandlaren Betty, som vi fått följa från tonåren på 1930-talet fram till livet som arbetande tvåbarnsmor i Katarina Widholms serie Böckerna om Betty, som avslutades med Älskade Betty i höstas. Och med kvinnorna i Stockholm vid 1800-talets slut i Katarina Wennstams Sekelskiftesmorden. För att inte nämna signalspanarna Signe, Iris och Elisabeth i Denise Rudbergs historiska romanserie Kontrahenterna, där Femte kollusionen klättrat på topplistan sedan releasen i juni.
– När jag påbörjade arbetet med Kontrahenterna 2017 så fanns det oerhört få böcker med historiskt tema. Jag hade min familjehistoria att luta mig mot men mina perspektiv kom snabbt att breddas, liksom det generella intresset för historia i vårt samhälle. Det var som att folk plötsligt insåg att de led av en stark historietörst, detta i takt med att tonläget runt om i världen skruvades upp. I dag, några år senare, brinner världen omkring oss och historieperspektivet blir en del av det trygga facit som vi kan luta oss mot. Att blicka tillbaka i historien ger oss hopp om att vi ska ta oss ur härdsmältan även denna gång, säger Denise Rudberg i ett pressmeddelande.
I samtliga av årets tio mest populära historiska romaner, varav åtta är upplästa av Katarina Ewerlöf, är huvudkaraktären en kvinna. De flesta av böckerna behandlar kvinnofrågor som var aktuella under den tidsperiod då handlingen utspelar sig, till exempel inträdet på arbetsmarknaden, klasskillnader, rösträtt och förväntningar på moderskap.
– Generellt har kvinnorna fått stå rejält i skuggan när det kommer till historiska skildringar. Historia har ju länge varit något som ansetts som ”männens arena”, varför också berättelserna fått den vinkeln. Man har tidigare avfärdat kvinnohistoria med att det bara blir husmorsböcker. Personligen var jag till en början mest intresserad av det vardagliga livets utmaningar ur kvinnornas perspektiv, men vartefter att jag lärt mig allt mer så har det breddats och jag är nu en fanatisk historienörd inom alla områden, säger Denise Rudberg.
Feelgood och romance med historisk förankring har uppskattats av läsare och lyssnare länge. Enligt Anna Levahn på förlaget Printz, som ger ut Ruth Kvarnström-Jones framgångsrika Stockholms pärlor-serie, finns det inget som tyder på att intresset för historiska skildringar i skönlitteraturen är en avtagande trend. Snarare tvärtom:
– Vi lever som bekant i oroliga tider och då kan det vara tryggt att gå tillbaka i historien och läsa om det som varit. Lite faktabaserad eskapism helt enkelt. De historiska romanerna tror jag kommer att bli många fler under 2025-26. Det finns många spännande historier som inte är berättade ännu. I spåren av Wilhelmina Skogh i Ruth Kvarnström-Jones roman De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel tror jag att vi kommer att få läsa mer om kvinnliga pionjärer vars gärningar fallit i glömska. Det ser jag fram emot, säger Anna Levahn.
Mest lyssnade författarna – serier och backlist
Att backlist är viktigt vet vi sedan tidigare. Det syns även på listan över de mest lyssnade författarna – räknat i timmar – under året. JK Rowling har med Harry Potter-serien inte mindre än 141,5 timmar på svenska. Något som bidragit till hennes eget förlag Pottermores ekonomiska framgångar och ger henne förstaplatsen på den svenska ljudbokstoppen. Två av böckerna i serien återfinns på barnböckernas topp 10 (där IJustWantToBeCool är värst med tre av tio titlar – inlästa av författarna själva).
Men på andra plats i den listan finns en författare som inte är lika känd utanför ljudbokslyssnarnas skara – nämligen den produktive Mikael Ressem. Hans Erik Sandström-serie är uppe i 20 böcker och Sjukvårdens nationella insatsgrupp (SNG) rymmer åtta böcker. Dessutom skriver han Klara-serien (5 böcker) tillsammans med Ann-Charlotte Persson.
Längre ner finner vi Margit Sandemo vars serie Sagan om isfolket på 47 böcker faktiskt “bara” är 137 timmar lång enligt Storytels summering på seriens sida, det låter dock lite med tanke på att de flesta böckerna verkar vara mellan 6 och 8 timmar långa.
På Topp 10 är det ett annat namn som sticker ut, på plats 5: Aud Midtsund. En författare som inte får de stora rubrikerna i Sverige. Hon är en norsk författare som skrivit tre romanserier om totalt 72 böcker: Karoline, Malmbyen (utgiven med serienamnet Johanna på svenska av Lind & Co) och Tårnhuset (utgiven med serienamnet Viktoria på svenska).
Förlagsdominansen är lite anmärkningsvärd. På Storytels topp 10 för årets mest lyssnade är fyra av titlarna från Bonnierförlagen och resterande sex utgivna på förlag inom Norstedts förlagsgrupp (som ägs av Storytel). Även på barnbokstoppen har Storytels egna förlag sex av tio titlar, men där slår sig barnboksförlaget Opal in med en titel och Bonnier Carlsen har bara en – samtidigt som redan nämnda Pottermore Publishing har två.
Sommarjobbarna av IJustWantToBeCool är en serie på 19 ljudböcker på vardera 30-60 minuter. Det är lite oklart ifall Storytel här har räknat samman lyssningen på alla dessa delar eller om det är en av böckerna som tagit hem förstaplatsen. Samma fråga gäller Hans päron-serien på 5 böcker som återfinns på plats 7.
Storytels årstopplista 2024
(Baserat på lyssning hos Storytel mellan 1 januari och 19 december 2024)
Årets mest lyssnade titlar *
- Sömngångaren, Lars Kepler, uppläst av Jonas Malmsjö, Albert Bonniers förlag
- De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel, Ruth Kvarnström-Jones, uppläst av Katarina Ewerlöf, Printz
- Sju kvadrat med lås, Jussi Adler-Olsen, uppläst av Stefan Sauk, Albert Bonniers förlag
- Den sista utposten, Mari Jungstedt, uppläst av Katarina Ewerlöf, Albert Bonniers förlag
- Draken, Dag Öhrlund, uppläst av författaren, Lind & Co
- Hundra dagar i juli, Emelie Schepp, uppläst av Gunilla Leining, Norstedts
- Käraste Lena, Ninni Schulman, uppläst av Mirja Turestedt, Bazar Förlag
- Rök utan eld, Dan Buthler, uppläst av Jonas Malmsjö, Norstedts
- Väninnorna på Nordiska Kompaniet, Ruth Kvarnström-Jones, uppläst av Katarina Ewerlöf, Printz
- Femte kollusionen, Denise Rudberg, uppläst av Marie Richardson, Norstedts
Årets mest lyssnade historiska romaner *
- De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel, Ruth Kvarnström-Jones, uppläst av Katarina Ewerlöf, Printz
- Väninnorna på Nordiska Kompaniet, Ruth Kvarnström-Jones, uppläst av Katarina Ewerlöf, Printz
- Döda kvinnor förlåter inte, Katarina Wennstam, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bookmark förlag
- Käraste vänner, Katarina Widholm, uppläst av Katarina Ewerlöf, Historiska Media
- Död mans kvinna, Katarina Wennstam, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bookmark förlag
- Älskade Betty, Katarina Widholm, uppläst av Katarina Ewerlöf, Historiska Media
- Femte kollusionen, Denise Rudberg, uppläst av Marie Richardson, Norstedts
- Värma händer, Katarina Widholm, uppläst av Katarina Ewerlöf, Historiska Media
- Det skyddande regnet, Jojo Moyes, uppläst av Gunilla Leining, Printz
- Räkna hjärtslag, Katarina Widholm, uppläst av Katarina Ewerlöf, Historiska Media
Årets mest lyssnade barntitlar *
- Sommarjobbarna, IJustWantToBeCool, uppläst av författarna, Storytel Original
- Skidstjärnan Sune, Anders Jacobsson och Sören Olsson, uppläst av Anders Jacobsson, Storyside
- Harry Potter och De Vises Sten, J.K. Rowling, uppläst av Björn Kjellman, Pottermore Publishing
- Pannkakstårtan, Sven Nordqvist, uppläst av Lennart Jähkel, Bokförlaget Opal
- Sommarskuggan och vattenbuset, Tina Mackic, uppläst av Angelika Prick, Rabén & Sjögren
- Hjältus tårar, IJustWantToBeCool, uppläst av författarna, Rabén & Sjögren
- Hans päron, IJustWantToBeCool, uppläst av författarna, Storytel Original
- Handbok för superhjältar. En ny vän, Agnes Våhlund och Elias Våhlund, uppläst av Frida Hallgren, Rabén & Sjögren
- Rymdmysteriet, Martin Widmark, uppläst av Johan Ulveson, Bonnier Carlsen
- Harry Potter och Hemligheternas kammare, J.K. Rowling, uppläst av Björn Kjellman, Pottermore Publishing
Årets mest lyssnade uppläsare **
- Jonas Malmsjö
- Gunilla Leining
- Katarina Ewerlöf
- Fredde Granberg
- Stefan Sauk
- Anna Maria Käll
- Magnus Roosmann
- Marie Richardson
- Sofia Berntson
- Mirja Turestedt
Årets mest lyssnade författare **
- J.K. Rowling
- Mikael Ressem
- Lars Kepler
- Jussi Adler-Olsen
- Aud Midtsund
- Margit Sandemo
- Anna Jansson
- Ruth Kvarnström-Jones
- Lucinda Riley
- Dag Öhrlund
*Baseras på antal avslutade lyssningar
**Baseras på antal lyssnade timmar
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!