Kokboksförfattaren Siri Barje om Nobelmenyn: Progressivt och kaxigt

Svenska basvaror genomsyrar årets Nobelmeny. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Kyckling, rotselleri, baljväxter – och kulturgröt – ligger på faten när kungligheter, pristagare och övriga gäster satt sig till bords i Blå hallen.
– Det är progressivt och kaxigt. Jag vill äta det här nu och jag har precis ätit middag, säger matkreatören och kokboksförfattaren Siri Barje.

Årets Nobelmeny är signerad köksmästaren Jessie Sommarström och konditorn Frida Bäcke och har varit en väl förborgad hemlighet fram tills gästerna tar plats i Blå hallen i Stadshuset.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Några ledtrådar delade dock kreatörerna med sig av i förväg: det är svenska basvaror som gäller och en av beståndsdelarna är fullkornsgröt.

– Jessie är en otrolig kock, sättet hon arbetar med grönsaker är enastående. Hon vågar använda sig av svenska baljväxter och det tåget är jag gärna med på. Jag är personligen ingen fan av gröt, men jag skulle med glädje äta Jessies, säger kocken och kokboksförfattaren Siri Barje.

Jessie Sommarström utsågs till Årets kock 2022 och har även belönats med gastronomiska Akademiens guldmedalj. Efter många år i restaurangbranschen, bland annat på Esperanto och Sturehof i Stockholm, arbetar hon nu som gastronomisk chef på Sodexo som levererar mat till bland annat skolor och äldreomsorg.

För Nobeldesserten ansvarar Frida Bäcke, som två år i rad utsetts till “Konditorernas konditor”. Även hon hyllar svenska råvaror i form av äpplen.

– Sjukt smart att använda äpplen eftersom det varit ett sådant galet äppelår. Väldigt bra att de valt att använda svenska råvaror som är i säsong, säger Siri Barje.

Text: Kristina Erkenborn/TT

Fakta: Här är årets Nobelmeny

Förrätt: Getost från Östergötland fylld med libbsticka. Serveras med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.

Huvudrätt: Quenell på kyckling, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland.

Rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple. Serveras med en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.

Dessert: Variation på svenska äpplen. Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.

Källa: nobelprize.org

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.