Han Kang tog direkt upp de politiska oroligheterna i Sydkorea vid sin presskonferens i Stockholm.
– Som många andra sydkoreaner har jag chockats av de senaste dagarnas händelser i mitt hemland, säger hon.
På tisdag tar Han Kang emot Nobelpriset i litteratur, det första till en sydkoreansk författare. På fredagen möter hon medierna – varav många är sydkoreanska – på en presskonferens efter att ha landat i Sverige sent kvällen före.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Hon kommer samtidigt som hennes hemland skakas av politiska oroligheter. I det spända läget var demonstranter ute på gatan på tisdagskvällen, liksom polis och militärer.
– Jag såg människor som med sina bara kroppar försökte stoppa beväpnade fordon, och som med sina bara händer försökte stoppa beväpnad militär, säger Han Kang.
Hon kände deras uppriktighet och mod, berättar hon. Men hon imponerades också av de unga poliserna och soldaterna som inte tog till våld.
– Det var en oväntad situation som lämnade mycket åt deras eget omdöme. De debatterade internt och intog en passiv hållning.
Men passiviteten kan också ses som en aktiv handling, framhåller hon.
“Omskakande”
Han Kang har återkommit till historiska trauman i sitt författarskap. Romanen “Levande och döda” utgår från en massaker av studenter och civila i hennes födelsestad Kwangju 1980, under militärdiktaturen.
– När jag skrev “Levande och döda” tillbringade jag mycket tid med att studera perioden med undantagstillståndet 1979. Att få uppleva något liknande framför mina ögon 2024 var omskakande.
Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol chockade sina landsmän och omvärlden i tisdags med att utlysta undantagstillstånd och införa krigslagar. Men Yoon tvingades backa sedan parlamentet röstat emot. Nu kan presidenten i stället bli avsatt av parlamentet.
Han Kang är osäker på vad den politiska utvecklingen kommer att betyda för det fria ordet i hemlandet.
– Jag vet inte än. Vi får se hur det utvecklar sig och det är svårt för mig att förutspå framtiden. Men vad som än händer är ordets makt stark och kan inte betvingas.
“Det svåraste”
När Svenska Akademien meddelade sitt val av årets litteraturpristagare höll sig Han Kang undan. Det sades att hon inte ville fira på grund av världsläget. Men så var det inte riktigt.
– Jag sade aldrig att jag inte ville fira. Jag firade, men stillsamt. Min familj ville anordna en stor fest, men det ville inte jag, säger hon och ler.
Under Nobelveckan ska hon bland annat besöka “min älskade Astrid Lindgrens lägenhet”.
– Det är så mycket jag ska göra. Men det här är det svåraste, säger hon apropå presskonferensen.
– Så efter den här dagen kommer jag att njuta mer.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!