När kungligheter och nobelpristagare sätter sig till bords den 10 december är det svenska basvaror som gäller. Två kokboksförfattare – stjärnkocken Jessie Sommarström och konditorn Frida Bäcke – satsar på råvaror med starka signalvärden.
– Jag tittar mycket på vetenskap när jag lagar mat och att få laga mat åt briljanta hjärnor på Nobelbanketten är en stor ära, säger Jessie Sommarström som är ansvarig kock på årets Nobelbankett vid en pressträff på torsdagen.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Sommarström utsågs till Årets kock 2022 och har även belönats med gastronomiska Akademiens guldmedalj. Efter många år i restaurangbranschen, bland annat på Esperanto och Sturehof i Stockholm, arbetar hon nu som gastronomisk chef på Sodexo som levererar mat till bland annat skolor och äldreomsorg.
Fullkornsgröt på borden
– Att laga hållbar mat till några få välbärgade kanske inte driver den förändring vi behöver. Vi måste verkligen förstå att de utmaningar vi står inför är kopplade till livsmedelssystemet och det vi lägger på tallriken, och offentliga måltider är otroligt viktiga.
Hon hoppas att hennes meny på Nobelbanketten ska ha ett signalvärde. I den annars hemliga menyn avslöjar hon en beståndsdel – fullkornsgröt.
– Jag kallar den en modern kulturgröt. Vi har en lång tradition av att odla spannmål i Sverige samtidigt som brist på fullkorn är en av de stora matrelaterade orsakerna till ohälsa i Sverige, säger hon.
Hyllad konditor
För efterrätten ansvarar Frida Bäcke, som är årets konditor. Hon har två år i rad utsetts till “Konditorernas konditor”. Även hon satsar på svensk tradition i form av äpplen.
– Vi har haft ett fantastiskt äppelår och detta blir ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen. Äpple är dessutom både rikt på c-vitamin och fibrer, säger hon.
Frida Bäcke är från Dalarna och berättar att hon sedan hon var barn har utnyttjat råvaror som svamp och lingon som hon plockat själv.
Hela menyn och alla ingredienser avslöjas när gästerna har satt sig till bords klockan 19.00 den 10 december.
Text: TT.
Nobelkockarnas kokböcker
Boktuggs fotnot: En gemensam nämnare för Jessie Sommarström och Frida Bäcke är att de båda står som författare till varsin kokbok.
Frida Bäckes Socker Sucker – Klassiska bakverk på ny nivå (Norstedts, skriven tillsammans med Bedros Kabranian) kommer dock inte förrän i mars 2025 medan Jessie Sommarström redan förra året släppte Fågel, fisk eller baljväxtlasagne : konsten att välja rätt och bli en stjärna i köket (Opal).
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!
Fågel, fisk eller baljväxtlasagne : konsten att välja rätt och bli en stjärna i köket
- Förlag: Opal
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2023-10-04
- ISBN: 9789172265684
Socker Sucker - Klassiska bakverk på ny nivå
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2025-03-28
- ISBN: 9789113136950