6 nya funktioner för ljudböcker på Spotify

Följ med-funktionen ger en engagerande visuell upplevelse där du ser tidsanpassade illustrationer, foton och grafik (tänk: stödmaterial som vanligtvis ingår i tryckta böcker) medan du lyssnar på en ljudbok, enligt Spotify. Pressbild.

Spotify ökar takten både när det gäller nya länder som erbjuds ljudböcker och de nya funktioner som ska förbättra användarupplevelsen. En av sex nyheter är möjligheten att addera bilder till ljudböcker.

I veckan släpptes nyheten om Spotify for Authors, vilket fått en del uppmärksamhet i bokbranschen. Men det var bara en av de sex nya funktioner som ska förbättra upplevelsen för den som lyssnar på ljudböcker via Spotify.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Vi saxar ur bolagets pressrelase (vår översättning):

1. Författarsidor
För närvarande i pilotfas med ett urval av författare, erbjuder dessa dedikerade profiler biografisk information om ljudboksförfattares bakgrund och verk. Författarsidor samlar hela deras katalog som finns tillgänglig på Spotify, vilket gör det lättare för dig att utforska både tidigare verk och nya releaser på plattformen.

2. Sovtimer för ljudböcker
Vår inbyggda sovtimer låter dig njuta av en ljudbok och somna utan att behöva oroa dig för att den fortsätter spela till slutet. Du kan välja hur länge den ska spela innan den automatiskt stannar. För Spotify Premium-användare som har en viss mängd ljudbokstimmar som en del av sitt abonnemang är denna funktion perfekt för att inte missa något. Läs mer om hur du kan göra sovtimern till en del av din kvällsrutin här.

3. Videoklipp för att utforska ljudböcker
Inte redo att binda dig till en bok? Vi testar en ny videofunktion där utvalda författare och förlag kan skicka in korta videor om en specifik titel. Det kan vara ett utdrag från en intervju, en bakom kulisserna-video från inspelningen, ett meddelande från författaren eller något annat. Precis som baksidestexter ger dessa videor dig en försmak av ljudboken innan du trycker på play, och erbjuder ett engagerande sätt att utforska och bedöma ljudboksutbudet.

4. Nedräkningssidor för ljudböcker
Nedräkningssidor låter dig spara en ljudbok innan dess släppdatum så att du enkelt hittar den i ditt Spotify-bibliotek när den är tillgänglig. Varje gång du besöker sidan ser du hur lång tid som återstår innan titeln släpps. Författare, förlag och uppläsare kan också använda dessa sidor för att marknadsföra sina kommande titlar innan lansering. Läs mer om hur du använder den här funktionen här.

5. Följ med-funktion
Vi testar en ”följ med”-funktion (follow along) för utvalda titlar. Följ med-funktionen ger en engagerande visuell upplevelse där du ser tidsanpassade illustrationer, foton och grafik (tänk: stödmaterial som vanligtvis ingår i tryckta böcker) medan du lyssnar på en ljudbok. Dessa lyssningsförbättringar, som ger kontext till berättelsen, finns tillgängliga i avsnittet ”Extras” för ljudboken.

6. Spellistor för ljudböcker
Håll koll på alla böcker du vill läsa – gamla favoriter och nya upptäckter – med våra spellistor för ljudböcker. Dessa listor hjälper dig att organisera ditt bibliotek och skapa en plats för alla ljudböcker på din läslista. Du hittar också redaktionella spellistor skapade av vårt ljudboksteam som lyfter fram och kategoriserar rekommendationer.

Boktuggs analys

Hur bra är dessa nyheter i jämförelse med vad etablerade ljudbokstjänster i Sverige erbjuder?

Författarsidor – är något som obegripligt nog inte finns hos de svenska tjänsterna ännu. Eller det finns, men bara på författare som Storytel, Bookbeat och Nextory själva valt ut och skrivit egna texter till.

Sovtimer har varit en standardfunktion i åratal så det är inget nytt.

Videoklipp är inget som finns idag, förutom möjligen Storytels animerade reklam för förlagets egna titlar på appens startsida. I övrigt är det mest på Facebook man samarbetar med förlag om reklamfilmer. Känslan är att Spotify här kommer att flörta med de stora förlagen i första hand.

Nedräkningssidor är en intressant funktion, även de svenska apparna har olika varianter på bevakning av titlar och olika sätt att meddela när de finns för lyssning.

Spellistor känns ganska mycket som det våra ljudbokstjänster kallar bokhyllor eftersom man kommer ur bokbranschen, medan Spotify istället tar med sig musikbranschens vokabulär. Kanske är listor också ett mer modernt sätt att se på det eftersom man inte lägger ljudböcker eller eböcker i hyllor? Möjligen kan det här öppna upp för att inte bara Spotify utan även andra kan skapa listor. Exempelvis bokbloggare.

Följ med-funktion sparade jag till sist av en anledning. Det här är den mest innovativa av de nya funktionerna eftersom den öppnar upp ljudboken att bli mer än en bok. Exakt hur det ska fungera är inte helt tydligt. Men man kan ju tänka sig illustrerade fackböcker och bilderböcker som två tänkbara genrer – om man använder en större skärm än mobilen för att lyssna på ljudboken och följa med.

För nordiska förlag är förstås frågan – när kommer Spotify att rulla ut ljudböcker även här? Samtal med stora förlag pågår redan, enligt flera källor. Men Spotify for Authors öppnar också upp för författare att runda förlagen. Även i musikbranschen är det fler artister som väljer bort de stora skivbolagen idag, hur kommer en plattform som Spotify att påverka författarnas val? Samtidigt som Spotify inte vill stöta sig med de stora förlagen – precis som fallet var med skivbolagen.

Samtidigt har Spotify vänt de allra minsta kreatörerna ryggen genom att inte betala ut royalty om en låt har färre än 1000 streams under 12 månader. Hur kommer de att agera med ljudböcker? Var sätter de gränsen?

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.