Facklitteraturen genomgår en försäljningskris, enligt vissa för att den är för dålig. Och när Augustpriset för ”Årets svenska fackbok” delas ut på måndag kanske ”fel” bok vinner.
Under året har fackboken diskuterats på både Bokbranschdagen och litteraturfestivalen Sakligt. Diskussionen har sedan spridit sig till tidningarnas kultursidor. Dagens Nyheters Jan Eklund hyllade fackböckerna nyligen, men passade på att underkänna Augustprisets nomineringar i fackbokskategorin. Lite senare underkände Björn Werner i Svenska Dagbladet alla fackböcker som ges ut i Sverige som ”snudd på menlösa”.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Just på SvD tillträder snart Anders Q Björkman en tjänst som fackboksredaktör, efter att i många år varit biträdande kulturchef. Han saknar också vissa titlar i Augustprisets nomineringar.
– Det har blivit slagsida åt populärhistoria. Jag hade gärna sett fler inslag av journalistiskt hantverk, säger Anders Q Björkman.
För tredje året i rad är vetenskapsjournalisten och författaren Joanna Rose ordförande i den jurygrupp som sköter nomineringarna i fackbokskategorin. Uppgiften är att nominera de sex bästa böckerna i det gångna årets utgivning.
– Ett så här starkt år hade vi kunnat nominera 30 böcker. Självklart förstår jag att vissa saknar sina favoriter. Det gör ärligt talat jag också.
Komplex fråga
Björn Werners fotknölssågning av fackboksutgivningen sågar Joanna Rose i sin tur.
– Jag håller inte alls med. Visst finns det bottennapp men dem glömmer man för det finns så mycket annat som är bra.
Även Anders Q Björkman menar att svensk fackboksutgivning håller hög klass.
– Personligen intresserar jag mig kanske mer för fackböcker som kommer ut på mindre förlag, som exempelvis Uwe Wittstocks ”Marseille 1940”. Jag vet inte om den säljer bra, men om den inte skulle göra det beror det inte på att den är dålig.
Vad beror fackbokskrisen på?
– Två delförklaringar är att vi svenskar gärna köper engelska originalutgåvor och att fackböcker inte riktigt fungerar i ljudboksformatet. Men problemet har fler aspekter.
Litteraturvetaren Alexandra Borg efterlyste nyligen i DN ökat engagemang från landets kulturjournalister för att öka intresset för fackböckerna. Joanna Rose instämmer:
– Jag önskar att fler kunniga och intresserade recensenter fick tipsa om allt viktigt som ges ut. Till allmänheten är rådet: läs fler böcker!, säger hon.
Anders Q Björkman har en spaning som inger ett visst hopp för fackbokskramare:
– Digitalt ser vi att SvD:s läsare är mer intresserade av fack- än skönlitteratur. Det talar ändå för att fackboken i sig har potential, säger han.
Text: Mats Almegård/TT
De nominerade till Augustpriset 2024
De sex nominerade i kategorin Årets svenska fackbok:
Bonnie Clementsson: ”Fängslade öden. Tjuvar och bedragare i 1800-talets Sverige”, Kaj Fölster, Bosse Lindquist, Janken Myrdal: ”De hemliga breven. Den politiska familjen och vardagens samtal”, Kim Khavar Fahlstedt: ”Oland. Sveriges glömda Hollywoodstjärna”, Christian Rück: ”Ett liv värt att leva. Varför självmord blev människans följeslagare”, Richard Tellström: ”Varje tugga är en tanke. Svensk matkultur under 800 år” och Tora Wall: ”Skogen. I folktro, sägner och sagor”.
Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok:
Linus Gårdfeldt: ”Brorsan, Krabban och Lädret”, Agri Ismaïl: ”Hyper”, Hanna Rajs: ”Samma, mamma”, Karolina Ramqvist: ”Den första boken”, Tony Samuelsson: ”Kungen av Nostratien” och Mirja Unge: ”Hundnätter”.
Nomineringarna till Årets svenska barn- och ungdomsbok:
Klara Bartilsson: ”Barrbarnet”, Jenny Bergman & Lotta Geffenblad: ”En djungelsaga”, Linda Bondestam: ”Chop chop. En tapper jordbos berättelse”, Maja Hjertzell & Joanna Hellgren: ”Brorsans kompis Robban”, Lova Lakso: ”Utan att passera gå” samt Sara Lundberg: ”Ingen utom jag”.
De tre Augustprisen, tillsammans med Lilla Augustpriset delas ut på måndag kväll, 25 november, under en gala på Dramaten i Stockholm. Samma kväll tar också Dillbergs bokhandel i Kalmar emot Svenska Förläggareföreningens Hederspris.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!