Är det bra eller dåliga nyheter för bokbranschen att böcker är det svenska folket helst vill köpa second hand för att ge bort i julklapp? Så är det i alla fall enligt Myrorna.
– I en tid när det pratas om minskad läsning bland hela befolkningen, inte minst minskad läsförståelsen bland barn, känns det känns extra kul att just boken är årets second hand-julklapp. Vi har faktiskt sett ett ökat intresse för böcker de senaste åren och jag tror det är en trend som är här för att stanna. Det säger något om en längtan efter det analoga i vår digitala värld. Dessutom är boken den perfekta julklappen att köpa second hand eftersom utbudet är så brett – det finns verkligen något för alla, säger Caroline Andermatt, vd på Myrorna, i ett pressmeddelande.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Sedan 2022 har Myrorna låtit svenska folket utse ”Årets second hand-julklapp”, alltså vilken julklapp man helst vill köpa second hand för att ge bort i julklapp. 2022 blev det tavlan och fjolårets vinnare var vinylskivan. I år toppas listan av en riktigt långlivad klassiker, boken. En klapp som kan väljas med stor omsorg och har potential att verkligen spegla både givarens och mottagarens smak, personlighet och preferenser.
Myrorna ser ett ökat intresse för böcker
De två senaste åren har försäljningen av böcker på Myrorna ökat med 26 %. Något som kan hänga ihop med att intresset för att arrangera bokklubbar och bokcirklar blivit allt mer populärt: ett sätt att ta läsupplevelsen till en ny nivå, utbyta tankar och höra andras åsikter om en bok man läst.
Det är inte bara skönlitterära böcker som säljs på Myrorna. Faktum är att facklitteratur som till exempel konst- och fotoböcker ofta är ännu mer populära. Daniel har sorterat och värderat böcker på Myrorna i 15 år och har stenkoll på vad svenskarna letar efter på sina second hand-rundor.
– Vissa skönlitterära författare och klassiker är alltid populära, men facklitteratur har ofta ett längre liv än den för tillfället mest populära skönlitteraturen och kan därmed vara mer eftertraktat i ett längre perspektiv. De senaste åren har det varit extra populärt med böcker om hantverk och handarbete, självhushållning och överlevnad, något som tydligt speglar tiden vi lever i, säger Daniel som värderar böcker på Myrornas centrallager.
För den som vill handla en bok second hand och lägga under granen i år har Daniel några tips:
– Utgå från intresse och försök hitta något som passar personen i fråga, det kan vara en specifik författare eller ett område som personen är särskilt intresserad av. Självklart är det kul om boken är i så fint skick som möjligt. Sedan vill jag slå ett slag för att utforska andra genrer och ämnesområden än man brukar. Kok- och trädgårdsböcker, konstböcker eller psykologi och filosofi är exempel på vad man kan fynda second hand. Det finns oändliga världar att upptäcka – välj med omsorg men var inte rädd för att chansa, säger han.
Tips på böcker att hålla utkik efter när du handlar second hand i jul:
- Barnboksklassiker av Astrid Lindgren, Tove Jansson och Roald Dahl
- Fantasyserier i flera volymer, som Sagan om ringen-trilogin av J.R.R. Tolkien, Harry Potter-serien av J.K. Rowling eller Berättelsen om Narnia av C.S. Lewis
- Skönlitterära klassiker som till exempel Marcel Proust, Per Anders Fogelström eller Agatha Christie
- Konstböcker om exempelvis Lars Lerin, Hilma af Klint eller Helene Schjerfbeck
- Klassiska kokböcker som Tore Wretmans ”Svensk husmanskost”, ”Det franska köket” av Julia Child eller ”Kallskänkans kokbok” av Karin Chädström.
Boktuggs analys
Marknaden för begagnade böcker kan upplevas extremt motstridig. Antalet fysiska antikvariat minskar för varje år, men samtidigt ökar försäljningen via exempelvis Bokbörsen men även på Tradera och andra marknadsplatser. Ofta är det dessutom personer som drivit antikvariat som stänger ner fysiska butiker och övergår till renodlad ehandel.
Akademibokhandeln tog steget att börja samla in begagnade böcker (som på engelska oftast kallas för used books men ibland även second hand books) i sina butiker. De säljer dem dock inte själva utan anlitar en partner som i sin tur säljer böckerna på bland annat Amazon, däremot har de öppnat upp för att i framtiden kanske göra det via Bokus eller i butik.
Samtidigt hör vi från olika håll att loppmarknader inte längre tar emot alla böcker som de erbjuds och stora mängder böcker slängs istället i containrar på Återvinningscentraler (det som vi förr kallade soptippen). Detta beror förstås på att folk har färre bokhyllor i sina hem.
En intressant fråga framöver är förstås ifall någon form av kretslopp för böcker kan etableras som kan innebära nya intäkter för förlag och författare. Inom kurslitteraturen har detta varit ett (ur förlagens perspektiv) utbrett problem under lång tid och bidrar sannolikt till att digitaliseringen ökar. Där finns förstås även aspekten med att kunna uppdatera läromedel mer frekvent.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!