Författarförbundet varnar för kritiserat förlag

Författarförbundets ordförande Anja Gatu. Arkivbild: Johan Nilsson/TT.

Författarförbundet ifrågasätter bokförlaget Lavas arbetsmetoder och utfärdar nu en varning till författare att skriva kontrakt med förlaget.

Detta efter en granskning, gjord av Sveriges Television. Den visar att endast 4 av 26 personer gjort vinst sedan man fått sina böcker utgivna på hybridförlag som Lava.

– Vi ser att de här problemen ökar och ökar. Så vi ser faktiskt ingen annan väg att gå just nu än att varna människor från att ingå avtal med Lava, säger Författarförbundets ordförande Anja Gatu till SVT.

Lava är ett så kallat hybridförlag vilket innebär att författare själva får bekosta hela eller delar av sin utgivning. Enligt SVT ska författare ha fått betala upp till 175 000 kronor för att få sina böcker utgivna. Varningen är nu den första som Författarförbundet utfärdar sedan 2022.

– Det här är sista vägen ut, och den här typen av varningar föregås ju alltid av en dialog. Men märker vi att dialogen inte ger något utfärdar vi en varning, säger Anja Gatu.

Rättat: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om antalet personer som tjänat på att få sina böcker utgivna på Lava.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.