Skrev bok om sonen som drogs in i gängkrig: Vår sorg är skamfylld

Pernilla Pernsjö har skrivit boken "Älskade jävla unge", om sonen Alfred som drogs in i gängkriminalitet. Foto: Jessica Gow/TT.

Sonen Alfred beskrevs som en ”projektledare” för våldsbrott. Nu sitter han fängslad för inblandning i mord och sprängningar. I boken Älskade jävla unge vill Pernilla Pernsjö beskriva vägen dit, och hur allt gick fel trots familjens ansträngningar.

– Jag vill att folk ska förstå att det här kan hända i vilken familj som helst.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Utifrån sett har sonen alla förutsättningar för att klara sig bra. Han växer upp långt från social utsatthet, med två närvarande föräldrar, syskon och mycket kompisar. Men problemen i skolan kommer snabbt, och eskalerar med åldern.

I Älskade jävla unge berättar Pernilla Pernsjö om hur livet sätts på paus när hon och familjen gör vad de kan för att hjälpa Alfred, men där inget verkar funka i längden.

I stället dras han allt längre in i kriminalitet.

– Vi har ju bett om och även fått väldigt mycket hjälp från samhället, framför allt från socialtjänsten. Sedan har det inte hjälpt. Vad det beror på, det vet inte jag, säger Pernilla Pernsjö till TT.

Dödspatrullen

Att han hade problem och sålde cannabis kände hon till. Men när han 2017 häktas för att ha förvarat stora mängder narkotika åt gänget Dödspatrullen är det en total chock.

– Det hade vi aldrig kunnat föreställa oss. Det var verkligen fruktansvärt.

För narkotikabrottet döms han till fängelse i 4,5 år.

När han kommer ut fortsätter problemen – och eskalerar. Han hamnar snabbt på ena sidan av ett pågående gängkrig, där åklagare senare ska beskriva honom som en ”projektledare” för våldsbrott.

I februari 2024 fälls han för medhjälp till mord på en man som sköts till döds utanför en restaurang i Solna. Då har han dömts till fängelse fem gånger på tio månader.

Pernilla Pernsjö har haft svårt att ta till sig till de brott sonen har dömts för.

– Jag vet att jag är väldigt avtrubbad. Men det jag tänker är mer: hur kan han göra de här sakerna? Vad är han för människa som gör sådär?

Svar saknas

Med boken vill hon visa hur allt kan gå snett trots att stöd har funnits, både från samhället och familjen. Några svar på varför det gick så fel har hon inte.

– Boken är bara en beskrivning av hur det har varit. Det finns inga svar. Och jag känner mest att jag har accepterat det.

Även om den inte har något ”lyckligt slut”, som hon säger, hoppas Pernilla Pernsjö att boken kan hjälpa andra som hamnar i liknande situationer.

– Sorgen vi har, den är skamfylld. För vi är föräldrar till brottslingen, och det är inte helt enkelt. Så jag hoppas den kan vara till tröst för andra, att man inte är ensam.

Trots allt som hänt finns kärleken för sonen kvar, säger hon.

– Alla föräldrar säger nog att de älskar sina barn villkorslöst, men hur många prövas på det här sättet, när ens barn blir en människa man kanske inte tycker jättemycket om? Men jag älskar honom ändå.

Text: Marc Skogelin/TT

Älskade jävla unge

Älskade jävla unge

  • Förlag: Mondial
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2024-10-10
  • ISBN: 9789180025072

Fakta: Konflikt mellan Foxtrot och Dalennätverket

Pernilla Pernsjös son Alfred drogs in i konflikten mellan Foxtrot och Dalennätverket. Konflikten låg till grund för en stor del av de skjutningar och sprängningar som skedde i Stockholmsregionen under framför allt första halvan av 2023.

Konflikten bottnade i konkurrens om narkotikamarknader mellan nätverken som båda bedriver storskalig narkotikaverksamhet i angränsande områden och vill expandera. Konflikten har främst rört anspråk på narkotikamarknaden i Stockholm och Sundsvall. Utöver det drevs konflikten enligt polisen av en vilja att hämnas tidigare våldsdåd.

Konflikten intensifierades i slutet av 2022 och har fram till april i år resulterat i ett 40-tal våldsdåd, däribland mord, mordförsök och sprängningar. Dessa har huvudsakligen skett i Stockholm, men även i Sundsvall och Uppsala.

Källa: PM om konfliktbeskrivning från polisen

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.