Nobelpristagaren Han Kang: ”Trodde det var en busringning”

Han Kang har lyst med sin frånvaro i offentligheten sedan hon blev Nobelpristagare. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Han Kang trodde att samtalet från Svenska Akademien var en busringning. Det säger Nobelpristagaren i litteratur i sin första intervju sedan tillkännagivandet av priset.
– Jag firade med min son, med kamomillte, säger hon till SVT.

Först knappt tre dygn efter att blivit utnämnd som Nobelpristagare i litteratur publiceras en intervju med Han Kang. Den 53-åriga sydkoreanskan fick beskedet av Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm på telefon, efter att ha precis ätit middag med sin son hemma i Seoul.

– När jag intervjuades av Nobelpriskommittén trodde jag att det var en busringning men i slutet förstod jag att det var på riktigt, säger Han Kang till SVT.

– Jag firade med min son, med kamomillte.

Hon har inte velat pratat med journalister sedan i torsdags utan endast uttryckt sig genom ett uttalande i fredags. I stället har hon reflekterat och fokuserat på sitt skrivande.

– Jag vill inte vara i strålkastarljuset just nu. Jag tycker om att leva i lugn och ro, och jag behöver lite tid för att fundera över vad priset innebär, säger hon.

Han Kang är den första Nobelpristagaren i litteratur från Sydkorea. Hennes författarskap präglas av skildringar av trauman.

Fakta: Han Kang

Född 1970 i Gwangju i Sydkorea

Inledde karriären med att publicera dikter, prosadebuten kom 1995 med ”Kärleken till Yeosu”

Det stora internationella genombrott blev romanen ”Vegetarianen” som utkom 2007.

Verk på svenska: ”Vegetarianen”, ”Levande och döda”, ”Den vita boken”, ”Jag tar inte farväl”. (Samtliga utgivna på Natur & Kultur förlag)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.