Elin Anna Labba får Olof Högbergplaketten 2024

Författaren Elin Anna Labba. Foto: Erik Abel.

🏆 PRIS. Författaren Elin Anna Labba får Olof Högbergplaketten för Norrbotten 2024 för att ”hon i levande berättelser från Sápmi lyfter fram den okända historien om övergrepp mot människor och natur, som skett i vårt land, men som är ett dolt kapitel i historien. Med ett näst intill poetiskt språk har Elin Anna Labba berättat dessa historier som samtidigt beskriver en ilska över utsatthet och vanmakt som drabbat befolkningen i Sápmi”, skriver Norrlandsförbundet i ett pressmeddelande.
Hon har skrivit böckerna Herrarna satte oss hit (2020), som beskriver tvångsförflyttningarna av samer, och Far inte till havet (2024), som handlar om de stora vattenregleringarna som gjordes i Stora Luleälv. Båda böckerna bygger på samernas egna berättelser, de som aldrig sparats i arkiv utan bara fortlevt muntligt bland familjerna.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.