Boktjuv stal dansk författares romanmanus

En boktjuv har stulit manuset till Dorthe Nors kommande roman. Arkivbild: Berit Roald/NTB/TT.

Den danska författaren Dorthe Nors har fått sitt manuskript till en kommande roman stulet av en boktjuv på internet.

Med falska mejl har någon försökt få manuset till Dorthe Nors kommande roman ”Spænd”, som är planerad att publiceras i januari, skickat till sig.

Flera gånger har personen utgett sig för att vara både Dorthe Nors själv och hennes agent. Det skriver författaren själv i ett inlägg på Facebook.

”Det visar sig att det härjar en boktjuv i Skandinavien. I en knapp vecka försökte tjuven få tag i manuskriptet innan han lyckades”, skriver Dorthe Nors i inlägget.

Först fick Dorthe Nors själv ett mejl från boktjuven. Hon blev misstänksam och polisanmälde nätfiskeförsöket. Ett nytt mejl landade senare hos en av författarens affärspartner, som inte upptäckte bluffnumret.

I stället lyckades boktjuven få manuskriptet till den opublicerade boken skickat till sig.

”Det är klart att jag fick panik efteråt. Jag måste leva på romanen. Att skriva litteratur är mitt jobb, inte min hobby. Tänk om detta kostar mig min inkomst de närmaste åren?”, skriver Dorthe Nors.

Dorthe Nors böcker har nominerats till en rad danska och internationella priser. 2022 fick hon Blixenpriset för boken En linje i världen.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.