93 661 besök på Bokmässan 2024 – bästa siffran sedan 2016

Bokmässan 2024 - lördag. Foto: Kristina Svensson.

Bokmässan 2024 blev en publikfest. Totalsiffran på 93 661 besök (inte personer) under fyra dagar var den bästa siffran sedan 2016 – alltså före demonstrationsåret och pandemiåren.

Redan på mässgolvet vittnade förlagen om att det var mer folk i montrarna än på många år, försäljningen låg klart över tidigare år redan på torsdagen och fredagen. Bonnierförlagen uppnådde all-time-high i försäljning på Bokmässan 2024.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Därför var det med spänd förväntan som vi tog emot den totala besökssiffran på söndagskvällen.

93 661 besök.

Nu är det viktigt att betona att detta inte är detsamma som unika besökare eller personer som besökt mässan. Journalister och utställare bidrar såklart med flera besök per person då de passerar ut och in på mässan flera gånger per dag och scannas varje gång. Liksom det faktum att även vanliga mässbesökare kan vara på plats mer än en av de fyra mässdagarna.

Så har det dock varit i alla år, även om det exakta sättet att räkna besökare har ändrats en del genom årens lopp. Längre tillbaka i tiden fanns det ju nämligen ingen scanning utan det räknades pappersbiljetter och givetvis mekaniska räknare i spärrarna in till mässhallarna.

Man kan invända att det faktiskt borde gå att räkna ännu mer detaljerat idag, att biljetter skulle kunna vara verkligt personliga och att man därför även skulle kunna få statistik på hur många personer som besöker Bokmässan. Men det finns fortfarande en hel del pappersbiljetter som delas ut till utställare och andra partners som bjuder in kunder och anställda till Bokmässan.

Dessutom: om man hade ändrat till verkliga enskilda personer skulle det inte längre gå att jämföra med historiska mässors siffror. Som i denna grafik som Boktugg sammanställt över de senaste tjugo åren:

Antal besök (inte besökare) på Bokmässan från 2003 och framåt. Grafik: Boktugg.

Om man bortser från de extrema siffrorna i början av 2000-talet med så mycket som 110 000 besök så har Bokmässan legat stadigt mellan 95 000 och 100 000 besök under många år. Ända fram till det trista 2017 då högertextrema demonstrationer skrämde bort besökarna och siffran föll till 77 000 besök. Något som sedan präglade både 2018 och 2019.

Och sen kom pandemin där 2020 var helt digital och 2021 bjöd på seminarier och minimala uställningsytor och blott 6700 besök. Ja, du läste rätt.

Efter pandemin har Bokmässan sedan fått kämpa extremt hårt för att vinna tillbaka besökare och utställare. Många har varit skeptiska till och det verkligen skulle gå att nå de tidigare nivåerna igen – men under Bokmässan 2024 så lyckades mässans ledning. Man får gå tillbaka till 2016 för att hitta en bättre siffra.

Något som däremot inte är tillbaka på de ”gamla” nivåerna är antalet utställare. Detta sjönk redan innan demonstrationsåret 2017 och fick ytterligare en smäll under pandemin. I år räknade man till 777 utställare.

Men den siffran är inte heller riktigt jämförbar då den inkluderar samutställare, alltså att flera förlag delar på en monter. Något som ökat på senare år i takt med att kostnaderna ökat.

För en helt vanlig mässbesökare är det knappast något stort problem. Om det är 600 eller 700 montrar fördelade över 11 000 kvadratmeter går kanske inte att uppfatta för den som går runt på mässan under en dag. Men för den som är på plats alla dagar och har varit det i nästan tjugo år så är utvecklingen tydlig.

Där har Bokmässan nästa utmaning: att se till att förlagen fortsatt finner det värt att ställa ut på mässan, även efter att euforin från årets folkfest har lagt sig. När fakturor och kvitton ramlar in och summeras och det blir tydligt vad den slutliga notan landar på. För även om man sålt 20 procent mer i montern så hjälper det inte ifall kostnaderna också har ökat med 20 procent.

Det blir en senare fråga. Bokmässans födelsedagskalas blev välbesökt.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.