7 galna idéer till Bokmässan 2025 för att förnya mässgolvet

På Crimetime stod faktiskt en bil som skulle kvala in i Bakluckemonter-konceptet. Framgår tydligt att det är kriminalromaner som gäller där. Foto: Kristina Svensson

Bokmässan har fyllt 40 vilket brukar innebära en ålderskris. Till nästa år måste man förnya sig. Efter att ha gått runt på mässan i fyra dagar, har Boktuggs chefredaktör sju halvbakade idéer som kan testas nästa år. Från ambulerande montrar till författarbingo och sportbilar.

Man får aldrig så många bra idéer till hur man skulle kunna göra i en monter som när man går runt på Bokmässan. I stort sett varje år under de 15-20 mässor jag har besökt så har jag tänkt precis så. En del idéer blir mer seriösa än andra. Men varför inte slänga ut de här fem udda idéerna?

1. Ambulerande montrar

Under mässan gäller att den som står i en monter ska hålla sig i montern, det är inte tillåtet att sälja i gångarna. Nu fanns det förstås en del som trampade över linjen, en del mer desperata än andra. Dessutom finns det alltid de som försöker sprida flygblad på cafébord och andra sittplatser i hopp om att kunna marknadsföra sig. Gränsfallet är de som går runt som vandrande reklampelare i gångarna – som Muminfamiljen och alla Star Wars-karaktärer.

Men till nästa år skulle ju mässan kunna ta steget fullt ut och sälja några ambulerande monterplatser. Utställare som alltså får lov att gå runt och sälja var de vill. Låta kreativiteten flöda. Kanske blir det främst för egenutgivare. Småbarnsföräldrar kan fylla barnvagnen med böcker, med eller utan bebis.

Eller så tar man den enkla varianten: säckakärran och en kartong med böcker samt en affisch.

Alternativt en stripad Dramaten? Eller helt enkelt fylla korgen på rullatorn så att man faktiskt kan sätta sig och vila emellanåt? Förmodligen skulle mässan behöva reglera de ambulerande på ett eller annat sätt. Och utfärda parkeringsböter ifall de stannar där de hindrar trafiken i gångarna.

2. Bakluckemontrar

För flera år sedan pratade vi på Boktugg om att vi skulle arrangera en bakluckebokmässa. Självklart inspirerad av bakluckeloppisarnas enkelhet. Lasta bilen full med böcker och sen arrangeras mässan på en stor parkeringsplats.

Man slipper helt enkelt jobbet med att bygga monter. Istället kan man stripa bilarna. En del hade kanske valt en liten minibuss där det finns utrymme att hänga upp affischer.

Några kanske hade valt att använda bilar som lockar lika mycket som böckerna. Kanske låna en veterantbil eller en häftig sportbil. Även om nu bakluckan inte är särskilt stor på en Lamorghini eller Ferrari. På vissa modeller får man kanske rentav öppna luckan där framme.

Eller så slår mässan två flugor i en smäll och öppnar för utställare som vill köra in husbilen i mässhallen. Då har man dessutom adderat hotellrum.

3. Labyrintmässhall

Dags att mässan gör ett studiebesök på Ikea och bygger om en av mässhallarna utifrån dessa lärdomar. Då börjar man med att ge besökarna varsin kundvagn så fort de kommer in i hallen och placerar lockvaror där.

Kanske pocketböcker för 1 krona styck?

Därefter har man gemensam betalning i en kassa, placerad i slutet av en labyrint av montrar. Ja, exakt. Precis som på Ikea tvingas du gå förbi alla montrar med lockande böcker innan du kan komma ut ur mässhallen. Visst hade det drivit på försäljningen av böcker?

4. Författarsamlaralbum

Minns ni samlaralbumen inför de stora mästerskapen i fotboll och hockey? Du kunde köpa ett album med tomma rutor och det följde med en påse med slumpmässigt utvalda klistermärken med spelare. Som du sedan kunde klistra in på rätt plats i albumet.

Därefter återstod bara att försöka få tag på de resterande 187 spelarkortsklistermärkena. Det finns varianter som inte är klistermärken utan bara tryckta kort som placeras i plastfickor i pärmar.

Kanske var det främst vi småkillar som samlade på dessa? Men till nästa år kanske Bokmässan skulle skippa den där traditionella mässkatalogen och istället trycka upp ett sånt där samlaralbum. Där varje ruta utgörs av en känd eller okänd författare. Iställer för landslag – förlag.

För att få tag på de saknade författarkorten (kanske klistermärken om det inte gör för stort klimatavtryck), gäller det att besöka montern. Givetvis i hopp om att få tag på ett signerat kort.

Det blir dock ett tjockt samlaralbum. Det brukar vara mellan 2000 och 3000 författare på plats på Bokmässan …

5. Författarbingo

Vid entrén delar man ut bingobrickor där varje ruta har namnet på en författare. När du ser en författare som signerar eller pratar på en scen får du kryssa det namnet.

Och när du har fått bingo är det bara att gå till en av informationsdiskarna och hämta ut ditt pris – ett bokpaket. Eller kanske en middag. Eller en inbjudan till ett mingel.

Man kan också tänka sig en variant: monterbingo. Besök alla montrar på din bricka och få en stämpel av respektive förlag. Kanske är det till och med är bättre?

6. Monter-i-lur

Den som kan sin moderna bokbranschhistoria vet att Jonas Tellander ställde ut på Bokmässan med sitt företag bok-i-lur som senare fick det lite mer interantionella namnet Storytel. Vilket kommer att låta lika obegripligt när nästa generation bara säger mobil istället för mobiltelefon och ingen ringer längre.

Det var ett sidospår. Så vad är då montrar i lurarna?

Jo, för den som inte orkar med alla monterscener som försöker överrösta varandra med eller utan gitarrer så tar man helt enkelt brusreducerande hörlurar på sig. Och kopplar upp dem mot en mobilapp som mässan utvecklat. Eller pratat med någon av dem som utvecklar guidade turer med geopositionering.

Därefter är det bara att vandra runt på mässan och stanna till vid valfri monter för att där lyssna till en förläggare som pratar om den aktuella utgivningen, eller höra din favoritförfattare prata om sin nya bok.

Förinspelat eller live? Det vill inte jag bestämma, det får väl ändå vara upp till utställare och mässan.

Tänk silent disco på hela mässan. Det skulle bli som ett bibliotek. Typ.

7. Escapemontrar

Det är populärt med pusseldeckare och det är populärt med escape rooms. Varför inte kombinera dessa och bygga upp en del av mässan där man helt enkelt har montrar där besökarna låses in?

Därefter gäller det att titta runt i montern för att hitta ledtrådar till svaret som gör att du kan öppna dörren och komma ut på mässan igen.

Vissa montrar är svårare än andra. Kanske måste du klättra uppför en tio meter hög bokhylla (med säkerhetssele, vi vill inte ha några olyckor) för att läsa ledtråden i boken på översta hyllan.

Eller kliver ner i en källare där spindlar och ormar och spindelväv döljer böckerna och det försvunna lånekortet som öppnar dörren.

Ibland är det något så alldagligt som att du får en rullvagn fylld med böcker som ska sorteras in i en bokhylla – i bokstavsordning – innan tiden tar slut.

Dessutom kan besökarna guidas av författarna Gunde Svan och Agneta Sjödin.

Okej, jag tror att vi pausar där. Sju galna idéer blir Boktuggs födelsedagspresent till Bokmässan. Vi ser fram emot att besöka nästa års mässa och handla böcker ur en Koenigsegg och leta samlarbilder på Emma Hamberg och Göran Greider. Samt försöka ta sig ut ur ett escaperoom genom att hitta en bok i en hylla som sorterats utifrån färg på ryggen.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.