Bokmässan 2024: ”Styrkebesked för litteraturen”

Tusentals besökare tog del av Bokmässan i Göteborg. Bilden är från lördagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Publiken flockades till årets bokmässa, köerna ringlade sig långa och bokförsäljningen överträffade många förlags förväntningar.
– Här råder ingen läskris direkt, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.

Mässgolvet i Göteborg har myllrat av besökare under mässans fyra dagar – 93 661 räknade man till när kulturevenemanget nådde sin final på söndagen. Det är fler än förra årets siffra, 85 936. Statistiken visar det totala antalet besök, inte unika besökare.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


– Årets bokmässa är verkligen ett styrkebesked för att litteraturen och läsningen är i allra högsta grad närvarande, säger Frida Edman.

Nya målgrupper

Enligt Edman har årets mässa lockat nya målgrupper, i och med huvudtemana ”Sápmi” och ”Rymden” – bland annat män. Men även fler barnfamiljer har besökt mässan.

– Förra årets nya och utvecklade satsning, barnområdet, med lästältet och en liten scen har inspirerat än fler. Även temat rymden har lockat många barn till bokmässan.

Den svenska astronauten Marcus Wandt gjorde snudd på rekordmånga framträdanden, enligt Edman.

Youtube-humorgruppen IJustwantToBeCool körde en fullsatt livepodd på söndagen – med 1 500 besökare. Därtill har köerna ringlat sig långa till Marcus och Martinus.

Många ville se Joyce Carol Oates

Den amerikanska författaren Joyce Carol Oates, som tog emot det nyinstiftade litteraturpriset Sjöjungfrun, drog även hon många åhörare.

Årets huvudteman var ”Sápmi” och ”Rymden”. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

– Jag personligen kommer verkligen ta med mig alla de berättelser från Sápmi som vi har fått ta del av. Det har varit en alldeles unik satsning, säger Edman.

Temat omfattade 60 scensamtal och 26 seminarier.

– Jag hoppas verkligen att den här stora kulturmanifestationen för samisk litteratur och kultur kan vara en början på någonting.

Text: Sofie Fogde/TT

Fakta: Bokmässan 2024

Pågick mellan den 26 och 29 september.

I år deltog 777 utställare och 302 seminarier hölls.

Årets mässa är den 40:e i ordningen och hade Sápmi och Rymden som årets två teman.

Bland årets författare på plats fanns Joyce Carol Oates som tog emot mässans nyinstiftade pris Sjöjungfrun.

Även bland andra Ingemar Stenmark, Marcus och Martinus samt astronauterna Christer Fuglesang och Marcus Wandt deltog.

I en av årets nyheter i seminarieprogrammet, ”Musikspåret”, deltog bland andra Miriam Bryant och Maxida Märak.

Nästa års teman blir ”Dramatik” och ”Kärlek och lust”.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.