Författare, journalister och forskare i upprop mot hot

En rad författare journalister och forskare kräver att riksdag och regering tar ansvar för ett samtalsklimat fyllt av hat och hot. Arkivbild: Annika Byrde/NTB/TT.

En lång rad svenska författare, journalister och forskare kräver att riksdag och regering tar sitt ansvar för samtalsklimatet. Många av dem har i jobbet utsatts för både hat och hot.

I ett upprop i Dagens Nyheter vittnar de 74 undertecknarna om hur de på grund av sin yrkesutövning utsätts för hot och trakasserier, med ödesdigra konsekvenser.

“För många av oss handlar det om regelbundna och förutsägbara attacker. För några av oss har det lett till stort personligt lidande och till att vi tvekar att göra det vårt yrke kräver – undersöka fakta, granska makten och förmedla kunskap”, skriver de.

I uppropet delar de med sig av sina vittnesmål, och konstaterar att utvecklingen bland annat är “en del av en internationell politisk taktik där journalister och forskare utmålas som folkets fiender som förtjänar att straffas”.

Opinionsledare, särskilt riksdag och regering, uppmanas att ta ansvar för det offentliga samtalet och markera.

Bland dem som skrivit under uppropet finns bland annat Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg, professor Sven-Eric Liedman, samt journalisterna och författarna Jens Liljestrand, Niklas Ekdal, Anna Hedenmo och Johan Hilton.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.