Rekordmånga kvinnor nominerade till Bookerpriset

Amerikanska Rachel Kushner, här på besök på bokmässan i Göteborg 2019, har chans att bli årets Bookerpristagare. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Aldrig tidigare har så många kvinnliga författare nominerats till Bookerpriset. Den ”korta listan” som presenterats innehåller fem kvinnor och en man.

Bland de som tävlar om det prestigefyllda litterära priset finns amerikanska Rachel Kushner med spionromanen Creation Lake, brittiska Samantha Harveys ”Orbital”, som följer sex astronauter på den internationella rymdstationen ISS, och Yael van der Wouden som är den första holländska författaren att nomineras.

Övriga författaren på ”finallistan” är amerikanske Percival Everett, kanadensiska Anne Michaels och australiensiska Charlotte Wood.

Bookerpriset kan tilldelas skönlitterära verk av författare oavsett nationalitet, skrivna på engelska och publicerade i Storbritannien eller Irland mellan den den 1 oktober 2023 och den 30 september 2024. Prisceremonin äger rum den 12 november.

Förra årets vinnare var den irländske författaren Paul Lynch och hans dystopiska roman ”Prophet song”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.