Stickning het trend – här är 5 böcker om att sticka

SOFIA KARLSSON är utbildad konstvetare, fotograf och lärare men arbetar sedan tio år tillbaka som stickdesigner. Pressbild.

En trend som syns i höstens bokutgivning är stickning med tre nya titlar. Vi har även letat fram ett par från förra årets utgivning ifall du missat dem och vill hinna sticka en tröja, klänning eller jacka innan vintern.

– Det råder stickningsfeber i hela landet! Att sticka kan vara ett sätt att koppla av, att skapa något eget och att bibehålla gamla hantverkskunskaper. Jag har följt Sofia Karlsson under lång tid, inte enbart för hennes stickning, utan för att hon är en klok och varm person med ett övergripande budskap om hur vi skapar en bättre värld. Det är så roligt att vi nu ger ut den här viktiga och inspirerande stickboken, säger förläggaren Louise Bäckelin som ger ut boken Stickning – en värmande kärlekshistoria av Sofia Karlsson. 

Den beskrivs som mer än en vanlig stickbok av förlaget. En bok som vill inspirera till eftertanke och vidga våra perspektiv. För stickdesignern Sofia Karlsson är stickningen nämligen mycket mer än det färdiga plagget. Arbetet, tiden och omtanken bakom ett handstickat plagg är minst lika viktigt som den färdiga sockan eller koftan.

– Stickningen har funnits med mig sedan barndomen och garnet har fungerat som en ledtråd genom livet. Jag stickar mig igenom glädje såväl som sorg och bearbetar känslor, tankar, relationer och upplevelser i det jag stickar. Det är så fint att till exempel kunna manifestera min kärlek i ett vackert, värmande plagg. Mina händers arbete är bara en liten länk i en lång tradition av handarbetande, säger Sofia Karlsson.

3 nya böcker om stickning hösten 2024

I boken Stickning – en värmande kärlekshistoria finns mönster på vackra och värmande sockor, vantar, mössor, tröjor, en kofta och sjalar såväl som reflekterande texter och några recept.
– Jag ville skapa en bok som väcker glädjen och lusten till skapandet såväl som tacksamheten till livet. Jag älskar att kombinera färger och strukturer till vackra mönster och inspirationen finner jag ofta i naturen, konsten och i min tro. De plagg jag skapat till boken är vackra, tidlösa, funktionella plagg som kan bäras och älskas länge och jag hoppas att mina mönster ska inbjuda till sticklust, säger författaren Sofia Karlsson.

Maska för maska

Maska för maska

Elin Berlin släpper en ny bok där hon kombinerar slow fashion med stickning och modern design. Boken innehåller 14 plagg och accessoarer, alla baserade på en kapselgarderob med tidlösa klassiker som vit skjorta, svart klänning, jacka och tröjor. Med sin bakgrund inom modedesign och mönsterkonstruktion suddar Berlin ut gränserna mellan stickat och skräddat, och visar hur du kan anpassa plaggen efter din egen stil. Elin driver företaget Wool & Beyond i Malmö och säljer digitala stickmönster till kunder globalt, samtidigt som hon inspirerar via sociala medier på Instagramkontot @woolandbeyond.

Lynne Rowes handbok för nybörjare i stickning är den perfekta starten på din stickresa! Med tydliga steg-för-steg-beskrivningar och bilder får du lära dig allt från hur du håller stickorna och gör dina första maskor till att följa ett mönster. Boken innehåller inspirerande projekt som pannband, babyfilt och kudde, samtidigt som du stegvis lär dig nya tekniker som ökningar, minskningar och färgväxlingar. En idealisk guide för att skapa vackra, handgjorda ting. Boken är översatt till svenska av Catharina Andersson.

Fler färska böcker om stickning

I Mer fair isle-stickning av Carina Olsson finner du 18 tidlösa och stilsäkra modeller inspirerade av naturens färgskala. Boken innehåller mönster till tröjor, koftor, mössor, halsdukar och vantar, alla skapade med den traditionella flerfärgsstickningen från Shetlandsöarna. Fair isle-stickningens karaktäristiska mönsterbårder och naturnära färger blir tydliga genom Carinas noggranna färgsättning. Hon delar med sig av sina tips och arbetsprocesser för att inspirera stickare att skapa sina egna plagg.

Ieva Ozolinas bok Sticka vantar från Lettland bjuder på 50 traditionella stickprojekt med mönster från Lettland. Boken innehåller allt från klassiska tumvantar till enkla handledsvärmare och halvvantar, alla med färgsprakande design. Med tydliga steg-för-steg-instruktioner och bilder kan både nybörjare och erfarna stickare hitta projekt på sin nivå. Ozolina, som driver garnbutiken Hobbywool i Riga, ger nu ut sin första bok på svenska, perfekt för stickentusiaster som vill utforska lettisk sticktradition.

Och så en bok för Harry Potter-fansen

Den officiella Harry Potter-stickboken Harry Potter. Magisk stickning innehåller 28 mönster inspirerade av filmerna. Allt från Mrs Weasleys jultröjor och elevhems-halsdukar till Hermiones tidvändartröja och Expecto Patronum-vantar. Boken passar både nybörjare och erfarna stickare. Förutom mönster finns även roliga fakta, skvaller från kulisserna och bilder från filmerna. Översatt till svenska av Loveina Khans och Annika Meijer, erbjuder den en magisk stickupplevelse för alla Harry Potter-fans.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.