Rekordår för Bokfabriken 2023 – nästan 16 Mkr i vinst

Lasse Brahme, VD, Bokfabriken. Foto: Malou Brahme.

Bokfabriken summerar ett rekordår på flera sätt. Förutom ekonomiskt – där omsättningen ökade till 64,8 (53,1) Mkr och vinsten till 15,9 (10,0) Mkr – vann förlaget flera priser.

Sedan starten 2012 har förlaget Bokfabriken vuxit sig större och starkare för varje år. Resultatet för 2023 landar på nästan 16 miljoner, en ökning med 60 % jämfört med 2022, och en siffra som inte är långt ifrån rekordåret 2021 då vinsten blev 17,4 Mkr (visserligen på en lägre omsättning, 49,9 Mkr). Enligt förlaget beror framgången till stor del på en stark utgivning både digitalt och fysiskt, flera tunga priser och satsningen på bokuniversum kring Alex Storm (skapad av Leffe Grimwalker och Dan Buthler).

– 2023 blev på alla sätt ett fantastiskt år för Bokfabriken. Vi vann flertalet eftertraktade priser, vi fortsatte att liksom tidigare år öka vår omsättning, och vi hade ett av branschens starkaste resultat, säger Bokfabrikens VD Lasse Brahme och tillägger:

– Det sprudlade av kreativitet och framgångsanda bland våra författare, våra bokuniversum kickade igång och pricken över i:et blev fenomentiteln Slutet var bara början av Anders Nilsson, boken som handlar om den folkkära snuten Johan Falk. Shit, vilket år …

Bokfabrikens visade på fortsatt stark tillväxt och lönsamhet, med en nettoomsättning som ökat till 64,8 miljoner kronor, jämfört med 53,1 miljoner kronor under 2022 samt ett resultat på 15,9 Mkr – en vinstmarginal på hela 24,5 %.

Bland årets höjdpunkter rent utgivningsmässigt för förlaget kan nämnas att Sammy Jeridis Ghettoprinsessan utsågs till Årets spänning på Storytel Awards och dessutom belönades Tina Harnesk med utmärkelsen Årets bok för sin debutroman Folk som sår i snö.

Företaget har också stärkt sin position genom att öka personalstyrkan med två nya medarbetare under året, allt för att möta den ökade efterfrågan på förlagets böcker och för att kunna driva ytterligare tillväxt.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.