DNB och Handelsbanken ökade i Storytel

Storytels börskurs har varit i botten de senaste två åren med en riktig dipp förra hösten. Storägaren EQT har nyligen sålt hela sitt innehav. Grafik: Boktugg.

Storytel presenterade idag en uppdaterad ägarlista för att tydliggöra EQT:s utträde. Där framgår att DNB och Handelsbanken var de fonder som köpte flest aktier.

Boktugg skrev häromdagen om att Handelsbanken dubblat sitt innehav i Storytel. Idag skickade Storytel ut ett pressmeddelande med uppdaterad ägarstruktur där de listade bolagets tio största ägare – numera utan den tidigare storägaren EQT.

Där framgår att det inte klivit in någon ny storägare och inte heller har någon av de största delägarna utökat sina innehav. Istället är det tämligen anonyma fonder som köpt upp aktier.

  • Handelsbanken Fonder ökar till 2 950 000 aktier (3,83%).
  • Swedbank Robur ökar till 2 925 451 aktier (3,79%).
  • DNB Asset Management SA ökar till 2 419 154 aktier (3,14%).

DNB låg alltså utanför topp 10 tidigare. Men resterande aktier då?

”Vi har inte exakt information kring vilka som köpt aktier av EQT och vilka som på annat sätt ändrat sitt innehav. Vi vet inte heller med säkerhet hur ägandet ser ut utanför top 10 då inte alla fonder mfl rapporterat in sina innehav ännu. Det gäller speciellt utlandsbaserade fonder som har sitt innehav placerat genom sk. custodians eller depåer”, skriver Mattias Frithiof, Head of Investor Relations på Storytel, i ett mejl till Boktugg.

Storytels största ägare per 11 september 2024.

Jämfört med ägarstrukturen per 30 juni framgår även att Roxette Photo har minskat sitt innehav med 90 000 aktier. Några har reagerat på att det inte flaggats några insynsköp av Jonas Frögren för denna försäljning.

Roxette är dock inte skyldiga att insynsrapportera sina transaktioner. Jonas Sjögren som sitter i styrelsen har en relativt liten (icke kontrollerande) del av Roxette. Däremot äger Sjögren även aktier i Storytel privat – där köp och försäljningar måste insynsrapporteras. Vilket också skett under året.

På tal om insyn är det kanske lite förvånande att inte finska Otava tog chansen att stärka sin position som ägare i Storyel. De kunde till och med ha köpt upp sig till största enskilda ägare för strax över 200 Mkr. Kanske skaffat sig en corner position på 10 % rentav för att ha kontroll.

Så aktieägarna lär få vänta till nästa kvartalsrapport innan osäkerheten kring ägarstrukturen skingras fullt ut. Då lämnar även Johannes Larcher över rodret till Storytels nya VD Bodil Ericsson Torp. Det är inte troligt att några stora affärer presenteras innan hon är på plats.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.