Natur & Kultur väljer Mockingbird som plattform

Portrtättbild på Per Almgren, vd Natur & Kultur. Foto: Pressbild.
Per Almgren, vd Natur & Kultur. Foto: Pressbild.

Förlagsplattformen Mockingbird får en ny kund: Natur & Kultur. Systemet hanterar alla delar av förlags- och publiceringsprocessen, inklusive utgivningskalkyler, projektledning och marknadsföring. Från och med 2024 erbjuder även plattformen en modul för royaltyhantering.

– Vi har haft en mycket bra dialog med Mockingbird inför vårt beslut att använda oss av denna förlagsplattform. Vi ser nu fram mot ett spännande och givande samarbete med Mockingbird, och att få ta del av den värdefulla branscherfarenhet som plattformen har samlat på sig vad gäller behov av administrativt stöd inom förlagsbranschen, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur, i ett pressmeddelande.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Natur & Kultur planerar för driftsstart med Mockingbird i maj 2025. Natur & Kultur använder sedan tidigare manushanteringssystemet Mockingbird Script. Plattformen som nu licensierats hanterar förlagsprocesser från att idén till en berättelse föds, via det redaktionella arbetet och produktion till kommunikation och försäljning.

Mockingbirds systemplattform för förlag används idag av de båda huvudägarna och förlagskoncernerna Bonnier Books och Storytel Books i de nordiska länderna samt Polen. Mockingbird har utvecklats sedan 2015 och i samband med att systemet blev tillgängligt på licens bildades bolaget 2020.

Den molnbaserade, fristående förlagsplattformen integrerar vidare information från och till olika system och säkerställer att exempelvis webbsajter och återförsäljarsystem har tillgång till relevant och aggregerad information från alla stadier och format i bokens livscykel.

– Att få möjligheten att etablera ett samarbete med Natur & Kultur som framgångsrikt verkar inom både allmänlitteratur och läromedel är oerhört stimulerande. Natur & Kultur är en kompetent organisation med många användare som kommer att bidra mycket positivt i det fortsatta utvecklingsarbetet av plattformen. Vi kan därmed utveckla och anpassa systemet mot en bredare marknad, och förutom de allmänutgivande förlagen också etablera oss tydligare mot läromedelsförlag, säger Magnus Brundin, vd och styrelseordförande på Mockingbird.

Återstår att se ifall Mockingbird kommer att utveckla plattformen på ett sätt som gör den till ett alternativ även för mindre förlag och då kan utvecklas till en konkurrent ill Bokdatas lösningar för royaltyhantering. I vår senaste analys konstaterade vi att ”Mockingbird mer SAP än Fortnox när det gäller komplexiteten i att komma igång”, vilket väl även indikeras av att Natur & Kultur räknar med driftsstart först om åtta månader.

Förra året omsatte Mockingbird Publishing Software AB 8,2 (9,2) Mkr och gjorde en förlust på -2,3 (-3,2) Mkr.

Om Mockingbird Publishing Software AB

Mockingbird Publishing Software säljer licenser av förlagssystemet Mockingbird. Systemet stödjer hela förlagsprocessen från det att idén till en berättelse föds, genom det redaktionella arbetet och produktion till kommunikation, försäljning och sedan 2024 även royalty. Plattformen erbjuder också funktioner för hantering av spontanmanus. Mockingbird Publishing Software skapades år 2020 och ägs idag av Storytel Books AB, Bonnier Books AB samt bolagets personal.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.