Pojken, mullvaden, räven och hästen – den enda boken man behöver

Martin Ransgart, publicistisk chef facklitteratur, Bokförlaget Forum. Bild: Caroline Andersson Renaud

Boken om Pojken, mullvaden, räven och hästen går fyra år efter utgivningen fortfarande att hitta på topplistorna, och ser ut att ha ett fortsatt försäljningsmässigt gott liv, enligt Martin Ransgart på Forum. Vad är hemligheten?

Det hela började med en enkel, men djupgående reflektion över vad mod verkligen innebär. Under ett samtal med sin vän äventyraren Bear Grylls kom konstnären Charlie Mackesy fram till att det modigaste han någonsin hade gjort var att våga be om hjälp. Detta inspirerade honom till att skapa en teckning där en pojke frågar en häst: ”Vad är det modigaste du någonsin har sagt?” Hästen svarar kort och gott: ”Hjälp.”

Bilden lades ut på Instagram och blev viral. Charlie Mackesys teckningar snappades upp av en förläggare som insåg att här fanns det en bok att göra.

Hur länge har boken legat på topplistorna i Sverige?
– Vi gav ut boken i slutet av oktober 2020, ett år efter den utkom i England, och vi fick en jättefin start med lyriska omnämnanden medialt för att de påföljande två åren se den klinga av i sin försäljning. Men 2023 på hösten tog det fart på nytt och även innevarande år går den riktigt bra. Den har alltid haft ett bra liv försäljningsmässigt men den har piggat på sig. Boken blev animerad film i slutet av 2022 och man kan väl anta att filmen fick igång boken på nytt. Och vi ser inte några tecken på att försäljningen ska avstanna, snarare tvärtom. Sen är det väl som ringar på vattnet; när läsare blir uppfyllda av en bok vill de tipsa om den till nära och kära. Då blir man glad, säger Martin Ransgart, publicistisk chef för facklitteratur på Bokförlaget Forum.

Filmen blev 2023 belönad med en Oscarsstatyett för bästa animerade kortfilm.

Hur mycket har boken sålt?
– Vi har sålt 65 000 ex i Sverige och boken är en stor succé i många länder. Det lär ha sålts i nästan 10 miljoner exemplar världen över, översatt till över 50 språk. Och i England är det den bäst säljande inbundna fackboken någonsin.

Under andra kvartalet 2024 var boken faktiskt den näst mest sålda fackboken i Sverige.

Vad gör Forum för att se till att försäljningen håller upp farten?
– Vi jobbar på med denna titel likt våra övriga och när vi ser att en gammal titel får nytt liv arbetar vi givetvis aktivt för att sprida boken än mer.

Charlie Mackesy säger att boken vänder sig till alla, i alla åldrar. Han har fått gensvar från såväl förskolor som vårdinrättningar och organisationer som arbetar med PTSD hos bland annat soldater. Sjukhus har använt hans bilder som skärmsläckare för att påminna personalen om att det är en styrka att vara öppen med hur man mår, inte en svaghet.

Vad för slags bok är det här?
– Det är en presentbok som du kan ge till många, även sig själv, närsomhelst på året. Det handlar ju om vänskap och vikten att vara snäll både mot sin omvärld men också mot sig själv. Och så handlar det om mod att ta hjälp och att hjälpa andra. Allt utfört på ett tilltalande sätt. Illustrationerna, typsnittet, ja hela den grafiska utformningen gör ju boken till ett fint ting. Men det är inget snack om att det är en perfekt julklapp.

I en intervju sa Uje Brandelius som översatt boken att han vid en första genomläsning tyckte att den var banal, för att senare konstatera att det är den enda bok man behöver.  Vad är hemligheten med Pojken, mullvaden, räven och hästen?
– Ja, banal är ett ord. Enkel är ett annat. Och det enkla svaret är väl att den lyckas fånga och förmedla vad som är viktigt i livet på ett sätt som talar till många, ung som gammal. Och det i en orolig tid. Det är en gåva som skänker tröst, hopp och mening.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Pojken, mullvaden, räven och hästen

Pojken, mullvaden, räven och hästen

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-10-22
  • ISBN: 9789137156828
Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.