Här är de nominerade till Crimetime Award 2024

Förra året prisades Niklas Turner Olovzon för årets deckardebut och Sofie Sarenbrant som Årets svenska deckarförfattare. Vem vinner dessa utmärkelser i år? Foto: Natalie Greppi/ Bokmässan.

Både deckarfestivalen Crimetime och tillhörande prisutdelningen firar 10-årsjubileum 2024. Om tre veckor är det dags att utse Årets deckardebut och Årets barndeckare, samt dela ut BookBeats pris i kategorierna Årets svenska deckarförfattare, Årets svenska deckare, samt Årets svenska deckaruppläsare. Här är de nominerade.

– Det är alltid fantastiskt roligt att se nya deckarstjärnor tändas på Crimetimes scen. Flera av våra största spänningsförfattare i dag har en gång i tiden varit nominerade till Crimetime Award Årets deckardebut. I år är det sjunde året jag sitter som sammankallande ordförande, jag förundras varje år över alla nya stjärnor samt hur otroligt kvalificerad spänningslitteratur vi har för barn 6–12 år. Det är ett sant nöje att leda de här jurygrupperna, säger Rebecka Edgren Aldén, sammankallande juryordförande Crimetime Award 2024, i ett pressmeddelande.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Priset Crimetime Award som delas ut för tionde gången i rad. Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland med syftet att sprida kriminallitteraturens kraft. Sedan 2018 delas priset ut av Bokmässan i Göteborg.

Priset, som är ett av deckarsveriges mest prestigefyllda, har tidigare tilldelats författare som Peter Mohlin, Peter Nyström, Tina Frennstedt, Lina Bengtsdotter och Klas Ekman med flera.

Priserna delas ut inför publik på Crimetimeområdet under Bokmässan i Göteborglördag 28 september klockan 16.00 under ledning av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén. Ceremonin är öppen för alla besökare på Bokmässan.

Vinnarna av Crimetime Award för Årets deckardebut och Årets barndeckare erhåller, förutom äran, ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor vardera.

Vinnarna av Crimetime Award Årets deckardebut och Årets barndeckare avgörs av två olika jurygrupper, men även läsare kan påverka genom att rösta på sin favorit. Folkets röst räknas som en juryröst. Omröstningarna till Årets deckardebut och Årets barndeckare är öppna för engagerade läsare via bokmassan.se och startar onsdag 4 september och pågår till den 19 september.

Crimetime Award Årets deckardebut 2024:

Årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Vinnaren utses av en jury, där läsarnas röster dessutom väger lika tungt som en juryröst.

De nominerade:

  • Fasad av Hurtig Wagrell, Bokfabriken
  • De levande och de andra av Hannes Dükler, Piratförlaget
  • Förtjänst och skicklighet av Monica Nebelius Lüning, Romanus & Selling
  • En bra man av Tina Trender, Lind & Co
  • Tjuv och polis av Johan Eriksson, Albert Bonniers förlag

I debutantprisjuryn: Johanna Wistedt, deckarexpert och förlagsredaktör, Josefine Lindén, författare och förlagsredaktör, Marie Eriksson, deckarälskare som boktipsar som @marieinsweden på Instagram, Peter Carlén, ljudboksfantast i Ljudboksklubben och ljudboksbloggen.com, Rebecka Edgren Aldén, författare och sammankallande ordförande.

Crimetime Award årets barndeckare 2024

Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Även här utses årets barndeckare av en jury, där läsarnas röster motsvarar en juryröst.

De nominerade:

  • Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem för serien Spökräddarna med boken Det busiga spöket, Rabén & Sjögren
  • Gabi Frödén för Isen, Bonnier Carlsen
  • Anja Gatu och Anna Nilsson för serien Kattspionerna på Rosengård med boken Älskade katt, B Wahlström
  • Max Byström Beydogan för Dödsramsan, Natur & Kultur
  • Martin Olczak för serien Fruktansvärda grejer som ingen får veta med boken Pojke av trä, Rabén & Sjögren

I barndeckarjuryn: Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot @Boktokig, Anna Bågstam, spänningsförfattare. Driver krimpodden om spänningslitteratur och undervisar i skrivande på Skrivarakademin , Karin Cellton, bibliotekarie och boktipsar som @feelbadbibliotekarien på Instagram,
Johanna Stenlund, läsfrämjare och bibliotekspedagog med bloggen och Instagramkontot @Barnensboktips, Rebecka Edgren Aldén, författare och sammankallande ordförande.

BookBeats priser

BookBeats priser är datadrivna och reflekterar lyssnarnas val: urvalet baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta böckerna varit. BookBeats första pris, till Årets svenska deckarförfattare – vilket baseras på data om lyssnandet på författarens tre senaste böcker – delades ut första gången 2019 på Crimetime Göteborg. 2023 tillkom Årets svenska deckare, där den senast släppta boken i ett författarskap står i fokus, och priset till Årets svenska deckarröst, ett pris som lyfter inläsarens roll i ljudboksupplevelsen.

– Vi är otroligt glada över att än en gång få äran att hylla alla otroliga författare, böcker och inläsare som användarna inte kan få nog av! Under priset Årets svenska deckarförfattares första fem år har Sofie Sarenbrant vunnit tre gånger och Lars Kepler två, men när inget av de två författarskapen i år är nominerade kommer vi i stenhård konkurrens att få se en ny vinnare 2024, säger Emelie Hollbox, Senior Content Performance Specialist på BookBeat.

De nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare 2024 är:

  • Viveca Sten
  • Mari Jungstedt
  • Pascal Engman
  • Kristina Ohlsson
  • Sara Strömberg
  • Ninni Schulman

De nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckare 2024 är:

  • Döda kvinnor förlåter inte av Katarina Wennstam
  • Vilseledaren av Viveca Sten
  • Bestseller av Pascal Engman
  • Käraste Lena av Ninni Schulman
  • Den sista utposten av Mari Jungstedt
  • Långfredagen av Carina Bergfeldt och Sofie Sarenbrant

De nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckaruppläsare 2024 är:

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

  • Mirja Turestedt
  • Jonas Malmsjö
  • Gunilla Leining
  • Marie Richardson
  • Fredde Granberg
  • Katarina Ewerlöf
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.