Nio böcker du vill läsa hösten 2024

Böcker att se fram emot i höst. Arkivbild: Martina Holmberg / TT.

En hyllning till det krigsdrabbade Charkiv, en familjeskröna på en evighetsstrand och fransk-algeriska minnen av en far. Här är nio böcker att ta sig tid för i höst, enligt TT.

Farväl till Panic Beach

Farväl till Panic Beach

”Farväl till Panic Beach” av Sara Stridsberg
Stridsberg följer flera generationer från 1917 och framåt i denna bok om skuld och hopp. En familj tillbringar somrarna på evighetsstranden Panic Beach ihop, och lever omväxlande i ”bländande ljus och avgrundsdjupt mörker”.

Den första boken

Den första boken

”Den första boken” av Karolina Ramqvist
Ramqvist återvänder till ett tema från debuten och fördjupar sig i en kärlekshistorias väg mot sitt slut, men flätar in Jamaicas brutala historia. Det handlar om hur makt och underordning formar de båda älskandes öde.

Sorgen har ett minne

Sorgen har ett minne

”Sorgen har ett minne” av Nina Bouraoui
I smärtan över en far som gått bort skriver Nina Bouraoui samman sin pappas och sitt eget liv. Minnen från Alger och Paris kommer tillbaka till henne, och blir till en skildring om kärlek och förlust.

Johannes och du

Johannes och du

”Johannes och du” av Per Hagman
Den beskrivs som en äldre kusin till ”Att komma hem ska vara en schlager” – men här funderar Per Hagman på livet under promenader till förskolan, inte på brokiga krogar. Det handlar om barndomen och en liten flickas upptäckt av världen med sin pappa.

Aska i munnen

Aska i munnen

  • Förlag: Bokförlaget Tranan
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2024-08-21
  • ISBN: 9789189814363

“Aska i munnen” av Brenda Navarro
En syster berättar i raseri om brodern Diego, som skulle undkomma fattigdomen i Mexico City men tog livet av sig. Syskonen växte upp ensamma medan deras mamma arbetade som hushållerska i Madrid. Förtvivlat om drömmar, förluster och orättvisan i så olika livsvillkor.

Intermezzo : Svensk utgåva

Intermezzo : Svensk utgåva

”Intermezzo” av Sally Rooney
Efter succéer som ”Normala människor” och ”Samtal mellan vänner” har hon många trogna fans. Sally Rooneys nya roman handlar om två bröder – en schackspelare och en jurist – och bjuder på typiskt Rooney-vis på kärleksförvecklingar och kommunikationshinder.

Växla ringar med mörkret

Växla ringar med mörkret

“Växla ringar med mörkret” av Bruno K Öijer
När rockpoetens första diktsamling sedan 2014 kommer lovar förlaget att läsarna kommer att känna igen både teman och hans överraskande, magiska bilder.

“Alltings ordning” av Magdalena Sørensen
En dotter flyttar hem för att hjälpa sin åldrade mor i ett hus fyllt av bråte. ”En familjearkeologi” lyder undertiteln på denna originella debutbok. Här pågår ett slags forskande utgrävning – av tusentals ting och minnen av en dysfunktionell uppväxt.

Mesopotamien

Mesopotamien

  • Förlag: Ersatz
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2024-10-31
  • ISBN: 9789189906129

Serhij Zjadan, ”Mesopotamien”
Nio personers öde korsas i den ukrainska staden Charkiv. De är människor som befinner sig på fel plats, i fel tid. Zjadan har skrivit om den brutala tillvaron under kriget i ”Internat”, och skildrar här hur människor försöker skapa ett anständigt liv.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Fler läsvärda böcker

“Promenader i natten” av Lina Wolff. 41 korta prosatexter om skapande.

”Den andra dottern” av Annie Ernaux. En tunn bok, skriven i brevform till den syster som dog innan Nobelpristagaren föddes.

“Barbar” av Amina Elmi. Nämns av danska litteraturkritiker i samma andetag som Yahya Hassan. Dikterna kretsar kring brutalitet, våld – och att bli tystad.

”Blodbok” av Kim de l’Horizon. Om en berättare vars mormor, en Förintelseöverlevare, har demens. Genom språket försöker författaren luckra upp familjehistorien och skapa ett jag bortom normen.

”Canción” av Eduardo Halfon: Berättelse i flera lager av Bermanpristagaren, om hur Eduardo Halfons judiske och syrisk-libanesiske farfar blev kidnappad av gerillan i Guatemala på 1960-talet.

”Flyktpunkten” av Maria Stepanova. Om en författare som blir strandsatt i en stad under kriget, där hon lever fylld av skam men också frihetskänslor.

”Amadoka I och II” av Sofia Andruchovytj. Vindlande berättelse som börjar vid Rysslands invasion av Krim, men som väver in 100 år av ukrainsk historia. Översatt av Nils Håkanson.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,