AI-röst baserad på Anders Jacobssons läser nya Sune-ljudboken

Sören Olssons och Anders Jacobssons älskade karaktär Sune fyller 40 år i höst. Det firas med den nyskrivna Sune-boken Festfixaren Sune som släpps den 23 augusti. Foto: Rodrigo Soto/Storytel

Den nya barnboken om 40-årsjubilerande Sune släpps i augisti – ljudboken har en AI-röst baserad på Anders Jacobsson som skrivit boken tillsammans med Sören Olsson. Anledningen är att Anders själv inte kunde läsa in boken efter en stroke.

AI-röster har vållat debatt inom bokbranschen den senaste året. Imorgon släpps en ny ljudbok som kommer att sätta AI-rösterna på prov: Anders Jacobssons och Sören Olssons nya Sune-bok Festfixaren Sune. Ljudboken är den här gången uppläst av Anders välbekanta röst med hjälp av AI-teknik.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.

”En lösning som kändes både spännande och nytänkande och som dessutom var en nödvändig förutsättning, då Anders drabbades av en stroke förra året och i dagsläget inte kan läsa in en ny bok själv”, skriver Storytel i ett pressmeddelande.

– Min röst har sedan starten i radio för 40 år sedan varit förknippad med Sune. Därför kändes det spännande att låta rösten få nytt liv genom AI-teknik, då jag själv i dagsläget inte kan läsa in nya böcker. En stroke är inget som kan hindra oss från att skapa nya berättelser. Jag fokuserar i dag för fullt på rehabilitering och kommer förhoppningsvis så småningom att själv kunna läsa in nya Sune-berättelser, säger Anders Jacobsson i samma pressmeddelande.

– Det är fantastiskt att vår lilla Sune har hunnit bli 40 år – och det vill vi ju fira på alla möjliga vis. Vi har inga planer på att lägga ner skapandet av nya berättelser. Den här gången ska det bli roligt att se hur publiken tar emot en ljudbok med Anders röst i form av en AI-klon. Eftersom vi började vår karriär med radio så har ljudteknik alltid intresserat oss och det känns lustfyllt och kul att testa den här tekniken. Nu får publiken både läsa och lyssna på en sprillans ny berättelse om Sune och det känns fantastiskt bra, säger Sören Olsson.

Sune fyller 40 år

I år fyller Anders Jacobssons och Sören Olssons älskade barnbokskaraktär Sune 40 år. Jubileet firas med den nyskrivna Sune-boken Festfixaren Sune, som släpps den 23 augusti på Storytel som ljudbok och som fysisk bok av B. Wahlströms.

– Anders Jacobssons röst är en stor och viktig del av Sune i ljudformatet, och på det här sättet kommer lyssnarna att känna igen sig trots att Anders själv inte kunnat läsa in Festfixaren Sune. Vi är väldigt glada över att Anders är på bättringsvägen och ser fram emot att han kommer tillbaka med full kraft med fler Sune-inläsningar, säger Helena Gustafsson, Chief Content Officer på Storytel.

Karl Sune Rudolf Andersson såg dagens ljus för 40 år sedan och sedan dess har Sören och Anders producerat över 200 böcker tillsammans. Ingen hade väl kunnat ana att den där lokala radioföljetongen skulle leva vidare i generation efter generation och få tusentals människor att intressera sig för att läsa böcker.

Den första boken om Sune, Sagan om Sune, gavs ut hösten 1984 och blev snabbt en stor succé. Resten är en välkänd historia som innefattar julkalendrar, långfilmer och ett helt universum av karaktärer som omfamnats av läsare och lyssnare i fler än 25 länder.

Författarduon tilldelades i mars i år Synskadades Stiftelses Hederspris vid Storytel Awards, för sin insats för ljudboksformatet. Sunes 40-årsfirande pågår under hela hösten, och uppmärksammas bland annat med ett stort tårtkalas under Bokmässan i Göteborg.

Boktuggs analys

Storytel har redan testat Stefan Sauk som en AI-röst bland andra valbara alternativ på de titlar där man aktiverat Voice Switcher-alternativet. Omdömena varierar, några föredrar den verklige Sauk och andra föredrar andra inläsare.

Något som blivit tydligt är dock att många lyssnare faktiskt vill kunna välja (eller välja bort) inläsare på böcker.

När man nu släpper en bok med en väldigt stor lyssnarkrets och dessutom en yngre målgrupp blir det spännande att följa reaktionerna. Kommer barnen överhuvudtaget att reagera? Kommer föräldrarna att göra det? Som inläsarnamn finns det angivet ”Anders Jacobsson [AI]” vilket är hyfsat diskret.

En barnbok kan vara enklare för en AI-röst eftersom det är kortare meningar och kanske färre komplicerade ord med uttal som kan ställa till det.

Samtidigt är Sune-böckerna något som i hög grad bygger på känslan i Anders Jacobssons röst. Vid en snabb provlyssning låter AI-rösten precis som honom.

Med tanke på att svårigheterna att få ekonomi i just barnböcker som ljudböcker är frågan om ett lyckat experiment kommer att leda till att betydligt fler titlar i detta segment kommer att produceras med AI-röster framöver för att sänka produktionskostnaderna.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,