AI och engelska bokbranschens framtid

Den fysiska boken står fortfarande för två tredjedelar av bokbranschens omsättning. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Den fysiska bokhandeln fortsätter att tappa mark. Men mängden titlar förutspås öka – med fler AI-inlästa böcker och mer engelskspråkig litteratur, enligt en ny rapport om bokbranschens utveckling.

Kommer den fysiska boken att överleva? När Svenska förläggarföreningen analyserar bokbranschens utveckling de senaste 20 åren står det klart att digitaliseringen har kastat om allt. År 2023 var strömningstjänsternas marknadsandelar 32 procent, och bara 22 procent för den fysiska bokhandeln. Internetbokhandeln, som var i sin linda 2003, hade en marknadsandel på 42 procent samma år.

Mest förvånad är Richard Herold, ordförande för Svenska förläggareföreningen, över hur stora Storytel har blivit.

– Det har vi förstås sett men när vi lade ut siffrorna blev det spännande, det var ett företag som inte ens fanns för tio år sedan, som har tagit ett enormt insteg på marknaden, både på distributions- och förlagssidan.

Mängden titlar ökar

Den fysiska boken står fortfarande för två tredjedelar av bokbranschens omsättning och Richard Herold är inte orolig för att den kommer att försvinna. Men en utmaning för förlagen är att det erbjuds allt fler titlar, anser han.

– Mängden titlar kommer att öka och det försvinner inga böcker. För tjugo år sedan tog böcker slut, nu finns de finns som e-bok, ljudbok och på originalspråket.

För att det ska fortsätta finnas kvalitet, mångfald och fördjupning i den svenska utgivningen är litteraturstödet centralt, enligt rapporten.

Priset en utmaning

Takten i bokbranschens förändring lär inte stillas, rapporten förutspår till exempel fler AI-inlästa böcker och fler böcker tillgängliga på originalspråk i framtiden.

– De som läser väldigt mycket har fått tillgång till mer böcker till ett väldigt lågt pris och det är en utmaning för branschen, säger Richard Herold.

Fakta: Förändrad bokbransch

Antalet sålda tryckta böcker sjönk under 20-årsperioden från 40 miljoner exemplar 2003 till 24 miljoner exemplar 2023. Antalet strömningar av digitala böcker var samma år 44 miljoner (av böcker som tillkommit under andra hälften av 2010-talet).

Mellan 2018 och 2022 låg bokförsäljningen relativt stilla men det skedde en stor förskjutning inom genrerna. Utgivningen av svensk skönlitteratur har ökat markant på bekostnad av översatt skönlitteratur, facklitteratur – särskilt översatt – samt barn- och ungdomsböcker.

Sedan 2018 har till exempel det totala antalet sålda exemplar av nyutgiven översatt skönlitteratur minskat med 15,2 procent, eller 646 000 exemplar. Antalet nya utgåvor av barn- och ungdomslitteratur hade 2022 mer än halverats sedan 2018.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.