Älvkryssning ska rädda hotad bokhandel i Kramfors

Författaren Tove Alsterdal och hennes kollega Mats Jonsson försöker nu rädda den nedläggningshotade bokhandeln i Kramfors genom en litteraturkryssning på Ångermanälven. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Hälften av landets kommuner saknar en bokhandel. När den i Kramfors nu hotas av nedläggning, görs ett annorlunda räddningsförsök.

Förra året arrangerade författarna Tove Alsterdal och Mats Jonsson en framgångsrik litteraturfestival i Ådalen. I år hade de tänkt ta paus, men eftersom Kramfors lokala bokhandel hotas av nedläggning arrangerar de nu ideellt en litteraturkryssning på Ångermanälven.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Många inser nog inte vad en bokhandel betyder förrän det är för sent. Läsandet är inte enbart en ensam syssla. Vi behöver platser där vi kan samlas kring boken, säger Tove Alsterdal.

Hyllning till litteraturen

Tidigare fanns det två boklådor i Ådalen, en i Sollefteå och en i Kramfors. I höstas lades butiken i Sollefteå ned och nu hotas den i Kramfors. Med kryssningen vill författarna dra in pengar till den.

– Vi vet ju förstås inte om kryssningen kan rädda bokhandeln, men det blir ett rejält bidrag i alla fall. Vår förhoppning är att många vill komma med ombord och hylla litteraturen, läsandet och den lokala bokhandeln.

Halva landet utan bokhandel

I Sverige finns i dag 287 boklådor, fördelade på 146 kommuner.

– Det har varit en nedåtgående trend under många år när det gäller både antalet bokhandlare och kommuner med bokhandel till följd av digitaliseringen, säger Maria Hamrefors, ordförande Svenska Bokhandlareföreningen.

Före pandemin fanns det 306 bokhandlar i landet. Även om antalet har minskat menar Maria Hamrefors att det finns mycket positivt att lyfta fram.

– De flesta bokhandelsföretag går bra idag och det öppnas varje år nya butiker. Det är både enskilda entreprenörer och kedjor som satsar.

I branschstatistiken över bokförsäljningen i Sverige böcker visar de fysiska bokhandlarna en ökning och har så gjort under de senaste tre åren, både i försäljningssiffror och marknadsandelar. Men ännu har de inte återvänt till de nivåer de låg på före pandemin. Försäljningen går också mer från tryckta böcker mot strömmade digitala böcker, främst ljudböcker – något som inte gynnar de fysiska boklådorna.

Text: Mats Almegård/TT

Stödkryssningen i Ådalen

Kryssningen med M/S Ådalen III sker på kvällen den 29 augusti. På författarscenen samtalar Tove Alsterdal och Mats Jonsson med deckarförfattarna Johan Theorin och Ninni Schulman, samt Ulrika Lagerlöf om hennes roman ”Hjortronmyren”. Arrangörerna arbetar ideellt, de medverkande författarna tar inte ut arvoden och förlagen står för resor. Överskottet går oavkortat till Kramfors bokhandel.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.