Apple pressar Patreon och dess kreatörer – vill ha sina 30 procent

Apple känner sig lurade och vill ha sin del av Patreons och författarnas kaka. Illustration: Dall-E. Prompt: Boktugg.

🍎 ÄPPELTUGGA. Patreon används av många författare som plattform där läsare kan stötta dem med ett månadsbelopp. Hittills har Patreon bara tagit 5-12 procent för att täcka sina kostnader, resten har gått till kreatörerna. Nu vill Apple ha en rejäl tugga av äppelkakan för de användare som har Patreons iOS-app. Enligt TechCrunch riskerar Patreon att tas bort från App Store om de inte följer kravet på att Apple tar 30 procent av intäkterna – något som både Epic och Spotify tagit strid om tidigare. Resultatet? Författare och andra kreatörer tvingas höja sina priser med minst en tredjedel eller få minskade intäkter. Eller så har tiden kommit att bojkotta App Store?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.