Tre deckardebutanter som sticker ut 2024

Deckardebutanterna Hannes Dükler, Monica Nebelius Lüning och William Älgebrink. Pressbilder: NICKLAS THEGERSTRÖM, PETER KROON OCH CARL-JOHAN UTSI.

Konkurrensen i deckargenren är … mördande. Att som debutant kunna hävda sig vid sidan om redan etablerade författare är dödligt svårt. Tre av årets debutanter har dock goda chanser att överleva, menar experterna.

Deckargenren exploderade i slutet av 2000-talet och det finns inga tecken på att det stora läsarintresset ska avta. Inte heller förlagens utgivning. Bara i år släpps cirka 500 svenskspråkiga deckarromaner.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Det är ju egentligen alldeles för många, säger Nisse Scherman med ett skratt.

Han är ledamot i Svenska Deckarakademin och säger att genren inte bara är en framgång rent volymmässigt.

– Jag skulle säga att deckargenren är mer vital och varierad än någonsin tidigare. Stieg Larsson banade väg. Han visade att man kunde skriva deckare precis som man vill.

”Förtjänar all uppmärksamhet”

Han nämner den kommande debuten ”Huset vid Pärlälvens slut” av kommunikatören och filmskaparen William Älgebrink som exempel på en sådan egensinnig och unik deckarroman. Den utspelar sig i de djupa skogarna utanför Jokkmokk och handlar om busschauffören Dylan och en pojke som varje dag tar Dylans buss till skolan. En snöig eftermiddag händer det kusliga saker.

– Den visar verkligen att en deckare inte behöver skrivas efter en viss formel. Den är sorglig och allvarlig och berättas på ett nytt sätt. Jag tycker den förtjänar all uppmärksamhet.

Uppmärksamheten är förstås en knäckfråga. Att som debutant få medialt utrymme vid sidan om etablerade deckardrottningar som Anna Jansson eller Camilla Läckberg, eller senare års stjärnskott Pascal Engman, kan vara svårt. Det gäller att sticka ut.

– Det krävs verkligen något alldeles extra, säger litteraturvetaren, kritikern och författaren Kerstin Bergman som också är ledamot i Svenska Deckarakademin.

Vilka tycker du haft det där extra i årets deckarutgivning?
– Hannes Düklers ”De levande och de andra” och Monica Nebelius Lünings ”Förtjänst och skicklighet”.

Båda dessa romaner har fått fin kritik under våren. Journalisten Hannes Dükler berättar i sin roman en historia om en känd konstnär som omkommit. Hans barn samlas på ön där pappan levt för att ta reda på om det verkligen var en drunkningsolycka som tog hans liv.

Monica Nebelius Lüning har tidigare arbetat som rättschef inom Polismyndigheten och hennes debutroman utspelar sig i polismiljö. Boken, som är den första delen i en serie, skildrar hur en polis och en domare samarbetar för att lösa ett grymt mord som skakar Varberg.

– Båda är välskrivna och välbyggda deckarromaner, säger Kerstin Bergman.

Text: MATS ALMEGÅRD/TT

Tre deckardebutanter att hålla koll på

Hannes Dükler: De levande och de andra.

De levande och de andra

De levande och de andra

  • Förlag: Piratförlaget
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2024-03-08
  • ISBN: 9789164209009

Monica Nebelius Lüning: ”Förtjänst och skicklighet”.

Förtjänst och skicklighet

Förtjänst och skicklighet

  • Förlag: Romanus & Selling
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2024-03-07
  • ISBN: 9789189771536

William Älgebrink: ”Huset vid Pärlälvens slut” (kommer i oktober).

Huset vid Pärlälvens slut

Huset vid Pärlälvens slut

  • Förlag: Romanus & Selling
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2024-10-21
  • ISBN: 9789189771741

Svenska Deckarakademin

Grundades 1971.

Delar årligen ut priser till årets bästa deckare i en rad kategorier, bland annat årets bästa debutant.

Förra året utsågs Negar Naseh & David Sandströms roman ”En bondes död” till bästa svenska debut.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.