Bokea Vulkan Group växte kraftigt 2023 – passerade 60 Mkr

Peter Norrman, medgrundare och VD Bokea Group.

Bokea Vulkan Group redovisar rekordsiffror för 2023. Försäljningen landade på 62 (32) Mkr och vinsten ökade till 12,3 (6,7) Mkr. Förklaringen finns i kärnaffären och framgångar i utlandet, enligt VD Peter Norrman.

– Det har varit fantastiska år och särskilt 2023. Det är långsiktigt och hårt arbete som burit frukt, 2023 kunde vi rida på processer och strategier vi lagt flera år tidigare. Nu är det genomfört och tillväxten framåt ser bra ut men det är inte realistiskt att förvänta sig en årlig tillväxttakt på en nivå som 2023, säger Peter Norrman som en kommentar till det bokslut som Vulkan Bokea Group precis lämnat in till Bolagsverket.

Där framgår att omsättningen tog ett rejält skutt uppåt under förra året till 61,9 (32) Mkr. Men det är inte riktigt hela sanningen eftersom Vulkan under 2022 ändrade räkenskapsår och det ”helårsbokslutet” omfattande endast åtta månader. Oavsett detta var det ett rejält omsättnings- och vinstlyft.

Under 2023 ändrade även Vulkan redovisningsprincip. Pågående bokprojekt redovisas numera som pågående arbete för annans räkning. Tidigare aktiverades pågående bokprojekt som utvecklingsprojekt som redovisades som immateriella anläåggningstillgångar och skrevs av under nyttjandeperioden. Byte av redovisningsprincip påverkar jämförbarhet mellan åren, skriver Vulkan i bokslutet.

– Resultatet blev något marginellt bättre för 2023 med ny princip, men det kan slå åt båda hållen, menar Peter Norrman.

De senaste åren har Vulkan gjort några mindre förvärv men inte heller dessa har bidragit till omsättningsökningen mer än marginellt.

– Ljud- och talboksverksamheten Camabo ligger utanför Bookea Vulkan Group AB, vi har ännu inte koncernredovisning. Det som ligger i siffrorna är Skrivcafé, som var ett inkråmsförvärv. Det har inte påverkat omsättningen i någon större omfattning, det är grundaffären som tuffar på, säger Peter Norrman.

Produktionsbolaget Camabo Media är alltså ett separar bolag som omsatte 2,9 Mkr och gjorde en förlust på 563 tkr under det verksamhetsår som avslutades i april 2023.

Tidigare i år meddelade Bokea Vulkan Group att NEA Partners (Never Eat Alone III AB) investerat och blivit delägare.

Av årsredovisningen framgår att NEA nu äger 30 procent av Bokea Vulkan Group, lika mycket som Gerilla Kapital (Peter Norrmans holdingbolag). Resterande delägare är Michael Storåker och Jonas Svensson med vardera 20 procent.

Ni har gått med vinst i flera år och gjorde nu 12 Mkr i vinst – behövde ni mer kapital?
– Vi gjorde inte affären med NEA för att vi nödvändigtvis sökte kapitaltillskott, det var andra aspekter bakom som till exempel tillgång till kompetens och erfarenhet och inte minst nätverk för att kunna växa internationellt, säger Peter Norrman.

Utöver att det gått bra i Sverige har Bokea börjat göra avtryck utomlands på allvar.

– Vi ser ut att bli störst i Norge i vår nisch under innevarande räkenskapsår, säger Peter Norrman. 

Polen, där Bokea lanserade för bara några månader sedan, har fått en flygande start.

– Det var i backspeln rätt att välja Polen framför andra marknader, vi valde bort Danmark till exempel, säger Peter Norrman.

Däremot satsar man hårt på den finska marknaden.

– I Finland har vi från den 1 september en ny förlags- och landsansvarig så vi räknar med samma utveckling som i Norge. Vi kommer att synas och höras mer i debatten i Finland framöver, Finland ligger lite efter många marknader vad gäller hybrid- och egenutgivning. Vilket vi nu ska ändra på.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,