Mikaela Zabrodsky: Lyft förlagens roll i det litterära kretsloppet

Mikaela Zabrodsky, VD för Förläggareföreningen. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Mikaela Zabrodsky, vd för Svenska förläggareföreningen, har mycket på höstens agenda; ny lagstiftning, AI och litteraturstöd är bara några av frågorna. I sommar väntar romanläsning och hon tipsar om den bok hon har på gång – den är fantastisk.

 Hur sammanfattar du årets första halva? 
– Flera av de trender vi har sett under senare år håller i sig: fysisk försäljning tappar, engelsk försäljning ökar och ljud fortsätter att växa. Den fysiska nedgången är utmanande, inte minst för genrer som har det svårare i ljud. På nyhetssidan har vi sett hur AI nu har börjat få praktisk och konkret betydelse för förlagen, och vi konstaterar också att inflödet av stora lagstiftningspaket från EU som påverkar förlagen och branschen bara ökar och kräver vårt helhjärtade engagemang.  

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Vilka frågor är viktiga för er i höst? 
– Vi har en fullspäckad höst framför oss. På policyfronten har vi både avskogningsförordningen och tillgänglighetslagen som snart träder i kraft. AI-frågan är högaktuell, och där jobbar vi för att förlagens och författarnas rättigheter ska respekteras vid träning av AI-verktyg och stora språkmodeller. Vi arbetar för ett ökat litteraturstöd som med hänsyn till marknadsläget är viktigare än någonsin, och där Kulturrådet oförklarligt sänkte stödet 2024. Högprioriterat är också att bevaka hur det statliga stödet till inköp av litteratur till skolorna används. Regeringen har avsatt 176 miljoner för inköp av böcker för åldersspannet 0-9 år under 2024. Det är en mycket viktig satsning som kan göra stor skillnad för beståndet av böcker i skolorna så här gäller det för skolorna och huvudmännen att agera. 

Vilka frågor är viktiga för er de kommande fem åren? 
– På lång (och även på kort) sikt behöver vi se till att stärka bokens och läsandets ställning. Litteraturen och läsningen utgör fundament i ett välinformerat samhälle och en välfungerande demokrati. Ett minskat bokläsande är inte bara en fråga för branschen utan för hela samhället och här krävs politik. Under våren har vi i styrelsen lagt mycket tid på den här frågan, och det ska vi fortsätta att göra. Bokbranschen är knappast isolerad från den allmänna utvecklingen i samhället, och konkurrensen från annan typ av underhållning – poddar, serier, sociala medier- är benhård. Det gäller därför att politiken ägnar sig åt rätt åtgärder som att stärka biblioteken, stärka litteraturstödet och öka användningen av litteraturen i undervisningen i skola och förskola. Ytterligare en viktig fråga de kommande åren blir att lyfta bokförlagets betydelse i det litterära kretsloppet. Att kurera innehåll, ge plats åt olika röster och vara en trovärdig avsändare är kärnan i vad ett bokförlag gör och står för. Det här är värden som blir oumbärliga i den framtid vi ser kommer allt närmare genom AI.

Vad läser du själv i sommar? 
– Romaner. Matrix av Lauren Groff, När bror dör av Emilia Aalto, The Novelist av Jordan Castro, nyöversättningen av Middlemarch och Gamla mästare av Thomas Bernhard ligger i sommarhögen. Nu läser jag Fördolt är minnet av människan av Mohamed Mbougar Sarr – den är fantastisk!

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.