USA: Författare i protest mot bokförbud

"Gender queer" av Maia Kobabe har kallats för "USA:s mest förbjudna bok". Arkivbild: RICK BOWMER/AP/TT.

Över 1 500 författare i USA har gått ihop i en protest mot så kallade ”book bans”, det vill säga att böcker som anses vara kontroversiella förbjuds från skolor och bibliotek, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

– För mig är det fascism att förbjuda böcker, säger Samira Ahmed, medlem i författarorganisationen Authors Against Book Bans, till kanalen och fortsätter:

– Vi tycker att friheten att läsa är en grundläggande rättighet för alla människor.

Under 2023 förbjöds rekordmånga böcker från amerikanska skolor och bibliotek. Enligt American Library Associations (ALA) censurerades totalt 4 240 titlar, där 47 procent berörde hbtqi-frågor eller rasism.

Ett exempel är serieromanen ”Gender queer”, som handlar om hur det kan vara för en ung person att komma ut som icke-binär och asexuell. Boken av Maia Kobabe har kallats för ”USA:s mest förbjudna bok”, och kom nyligen ut i svensk översättning.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.