Nextory vill få sommarläsningen att räcka in i höstens vardag

Shadi Bitar, VD Nextory. Foto: Pressbild.

Nextorys vd och grundare Shadi Bitar har en varierad sommarläslista med faktaböcker, historiska romaner och biografier att ta sig an. Nextory ser att läsningen ökar under sommaren och vill få fler att hitta stunder för läsning även i vardagen.

Vilka trender i försäljningen har du sett under våren?
– Den stora förändringen för oss under våren är att vi har kunnat välkomna Storytel Books förlag tillbaka till tjänsten, där ser vi bland annat hur De fenomenala fruntimren på Grand Hotel har klättrat högt upp på topplistan. Storytel Books återtåg har givetvis haft en betydande påverkan på hur läsningen har fördelats i stort mellan titlar och förlag.     

Vilka titlar tror du på inför hösten?
– Vi ser fram emot en otroligt stark “spännings-höst” med nytt från Lars Kepler, Viveca Sten, Katarina Wennstam och även Pascal Engmans sjunde bok i serien om Vanessa Frank. Dessutom kommer Emelie Schepp med en fristående spänningsroman i höst. 

– Ruth Kvarnström-Jones omåttligt populära serie Stockholms pärlor med De fenomenala fruntimren på Grand hotel får äntligen en uppföljare kallad Väninnorna på Nordiska Kompaniet, den här uppföljaren tror vi starkt på. Värt att nämna är även en bubblare: Våldet under huden av Fritiof Ajvide. 

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Vilken är den viktigaste frågan för er i höst?
– Varje år ser vi hur läsningen ökar markant under sommaren. Troligtvis på grund av att svenskarna plötsligt har så många lediga stunder till hands. Nextorys fokus kommer vara hur vi får fler att hitta dessa stunder även när vardagen och alla dess måsten knackar på dörren i slutet av augusti. Läsningen gör så mycket för allt från mental hälsa till att ge unga ett försprång i livet, och i dessa frågor vill vi fortsätta ligga i framkant.  

Vad läser svenskarna i sommar?
– Det har nästan blivit en tradition vid det här laget, och inget vi ser kommer ändras i år heller: sommaren är och förblir “mysdeckarnas” högsäsong bland svenskarna. 

Vad läser du själv i sommar?
– Utöver några faktaböcker jag har på min läslista blir det en salig blandning av historiska romaner, spionromaner och biografier. Nästa historiska roman blir nog Rebellen av Simon Scarrow.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,