Noff vill öka ungas läsande och lyfta de mindre förlagen

Nina Tegar, ordförande Noff. Bild: Victoria Henriksson

Nordiska oberoende förlags förening, Noff, ser ett minskat intresse för tryckta böcker, säger föreningens ordförande Nina Tegar. Viktigt framöver är att synliggöra mindre förlag och att öka läsandet hos barn och ungdomar. För Nina själv väntar den första semestern på sju år och därmed kravlös läsning.

Hur sammanfattar du årets första halva?
– Det känns som att intresset för tryckta böcker fortsätter att minska och att många tycker det är skönt att lyssna på böcker istället. Upplever att fler frågar om en titel finns som ljudbok och att det blir allt svårare att sälja pappersböcker. Vi har även sett starten på AI:s intåg i branschen, både vad gäller bilder och text och inte minst ljudböcker.

Vilka frågor är viktiga för er i höst?
– För Noffs del: Att lyfta våra medlemmar ännu mer och arbeta för att synliggöra de mindre förlagen och allt de arbetar med! Bättre och mer jämlika villkor för stora och små aktörer.

– För branschen/samhället: Öka läsandet hos barn och ungdomar, en hjärtefråga för mig som förutom att driva bokförlag även är specialpedagog. Jag upplever det minskade läsandet från flera håll och ser vilka konsekvenser det ger.

Vilka frågor är viktiga för er de kommande fem åren?
– Öka läsandet hos barn och ungdomar eftersom det är en demokratifråga och viktigt för framtiden! Att lyfta våra medlemmar ännu mer och arbeta för att synliggöra de mindre förlagen och allt de arbetar med! Bättre och
mer jämlika villkor för stora och små aktörer.

Vad läser du själv i sommar?
– I sommar kommer jag att läsa vad som faller mig in, både pappersböcker och ljudböcker. Jag har lovat mig semester på första gången på sju år, så ser fram emot att läsa det jag annars aldrig hinner. Har en förkärlek
för romaner, gärna historiska.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,