Alle Eriksson: Ökat fokus på läsning för barn – inte bara i Sverige

Alle Eriksson är förläggare på Nypon och Vilja förlag. Foto: Cissy Avrin.

Alle Eriksson, förläggare på Nypon och Vilja förlag, ser ett uppsving för böcker som kombinerar fakta och fiktion, tipsar om en träffsäker skildring som alla borde läsa och tror på romance som semesterläsning för både sig själv och andra.

Vilka trender har du sett under våren?
– De trender som jag tycker har varit tydliga, både i Sverige och i andra länder är ökat fokus på litteratur i skolan och ökat fokus på mer läsning för barn och unga. Framförallt har det blivit tydligt att det i länder som Tyskland och England, där många böcker för mellanåldern lätt kan vara runt 200-300 sidor, också brottas med vikande läsning och läsförståelse hos barn och unga, och att de nu börjar kika på att göra mer lättläst litteratur. I övrigt skulle jag säga att böcker med kombinationen fakta och fiktion har ökat, och att serieböcker verkar ha fått ett mer permanent uppsving.

Vilka titlar tror du på inför hösten?
– Oj, det finns så många, så hur ska en kunna välja? Om jag fokuserar på vår egen utgivning så tror jag verkligen på den avslutande delen i Nils Håkanssons serie Flatworld, och även den väldigt efterlängtade femte delen i serien om Vargflickan. I höst släpper vi dessutom den nya serien På liv och död av Torsten Bengtsson och den här gången testar vi att släppa hela trilogin under hösten, så att en ska kunna bingea böckerna. Men vi har otroligt många fina böcker som jag tror på, och ska jag nämna någon för vuxna så tror jag väldigt mycket på Annika Norlins Mattan, som först kom som radionovell, men som vi nu ger ut i tryckt form. Det är en fantastiskt träffsäker skildring av högstadiets hierarkier som jag tycker att alla ska läsa!

Vad ser du fram emot i höst?
– Jag ser fram emot att trängas med andra kulturtanter i jakt på en skymt av Joyce Carol Oates på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg!

Vad läser svenskarna i sommar?
– Årets sommarföljetong i DN, deckare som Sammy Jeridis serie Ghettokungen, och romance. Att det blir romance är inte bara tack vare Bridgerton, utan även TikTok som verkar älska genren. Och förstås Annika Norlins Stacken. Alla som inte hann läsa den i vår, men som ville, kommer att läsa den under sommaren.

Vad läser du själv i sommar?
– Lesbisk romance för hela slanten, tackar som frågar!

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,