Profilernas sommarläsning: ”Plågsamt vackert”

Pascal Engman läser klassikern "Rötter" i sommar. Arkivbild: PONTUS LUNDAHL/TT.

Novellsamlingar, deckare och en romansvit – nu delar några svenska profiler med sig av vad de läser i sommar.
– Jag läser en novell om dagen, det är vad mitt ”attention span” klarar på semestern, säger författaren Denise Rudberg.

Pascal Engman, författare:
Rötter – roman av Alex Haley
– Den handlar om slaveriet i USA. Den följer en pojke som blir tagen som slav, och handlar om hans och hans släktingars liv. Det är en klassiker, och den är otroligt bra.

Denise Rudberg, författare:
Att vara man – novellsamling av Nicole Krauss
– Nicole Krauss var helt ny för mig. Hon skriver mycket om New York. Jag bodde där i fyra år, så det är jättehärligt att slungas tillbaka till 90-talets New York med hennes penna.

Motiv – novellsamling av Malin Persson Giolito
– I och med att de är novellsamlingar båda två kan man pendla mellan böckerna. Jag läser en novell om dagen, det är vad mitt ”attention span” klarar på semestern.

.

Djurgårdens målvakt Jacob Widell Zetterström har nyligen läst ut ”If Beale Street could talk” av James Baldwin. Arkivbild: JOHAN NILSSON/TT.

Jacob Widell Zetterström, fotbollsmålvakt Djurgården:
Alexandriakvartetten – romansvit av Lawrence Durell
– Det är en tung kloss som jag fick av min mor när jag fyllde år nyligen. Jag tycker att den är fantastiskt fin, det är en vacker beskrivning av Alexandria på 30-talet vid Medelhavet, och det finns en sensualitet som är vacker att läsa om.

If Beale Street could talk – roman av James Baldwin
– Jag läste nyligen ut den. Jag är ett stort Baldwin-fan, han skrev på ett sätt som nästan är plågsamt vackert.

Liv Strömquist, serieskapare och konstnär:
Jerusalem – roman av Selma Lagerlöf
– Den har jag tänkt läsa, för av någon anledning har jag inte läst den. Det finns alltid klassiker man har glömt att läsa, så det är ett kul projekt.

.

Agneta Sjödin lyssnar på ljudböcker i sommar. Arkivbild: HENRIK MONTGOMERY/TT.

Agneta Sjödin, programledare:
Ruth Galloway-serien – bokserie i femton delar av Elly Griffiths
– Jag jobbar hela sommaren, så jag brukar lyssna på ljudböcker när jag reser och pendlar. Just nu är jag på bok sex i Elly Griffiths bokserie om arkeologen Ruth, som hjälper polisen att lösa fall.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli, författare:
Den nya högerradikalismen – essä av Theodor W Adorno
– Jag ska sommarprata, så jag läser saker som gör att det jag säger blir mer underbyggt. Jag har läst den här boken förut, den är jättebra och handlar om den emotionella aspekten av nazism.

Litteraturens nollpunkt – fackbok av Roland Barthes
– Jag tycker att den kanske inte är så bra. Det känns som att han skrev den när han hade blivit etablerad, så han kunde bara köra. Den handlar om språk och är intressant, men jag rekommenderar den inte.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,